Insigna HPA-3

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du byttet ut ørepluggene som fulgte med MP3-spilleren din med hodetelefoner? Da er du ikke alene. Ser du rundt deg på gaten finner du folk lyttende med alt fra Koss Portapro til dyrere modeller fra Sennheiser.

Grunnen til utskiftningen kan ha vært alt fra ønske om bedre lyd til at man ikke liker å gå med øreplugger. Eller at de rett og slett gikk i stykker og man dro med seg noen gamle hodetelefoner hjemmefra isteden.

I en slik situasjon kan man finne ut at spilleren ikke fungerer like bra med de nye hodetelefonene som man hadde håpet. Lyden er ikke hva den var med ørepluggene, alt virker mye lavere og ikke fullt så definert. Da er nok hodetelefonene for tungdrevne for spilleren din.

Tungdrevne?

Tungdrevenhet på hodetelefoner er litt voodoo, og det er ikke spesielt lett å vite om spilleren man har vil fungere tilfredsstillende med et nytt par. Det er to spesifikasjoner på hodetelefonene som er viktige her. Følsomhet og impedans, eller motstand som det heter for oss som ikke bryr oss alt for mye om hva forskjellen på likestrøm og vekselstrøm gjør for vokabularet.

For å ta impedansen først, så måles den som kjent i ohm og sier først og fremst noe om hvor mye MP3-spilleren må jobbe for å tilføre hodetelefonene en viss mengde strøm. Jo høyere motstand jo mere jobb.

Følsomheten sier noe om hvor høy lyd hodetelefonene kan lage av en viss effekt, og måles i desibel per milliwatt. Så for en MP3-spiller ønsker du hodetelefoner med lite ohm og mye dB/mW.

Men det er andre faktorer som også spiller inn, så det anbefales å prøve den kombinasjonen man ønsker før kan kjøper noe. Spesielt om man planlegger kjøp i den øvre del av prisskalaen.

Det meste fungerer greit

De aller fleste hodetelefoner som folk vurderer å bruke på farten er lettdrevne nok til at man får det volumet og fylden man trenger fra nær sagt enhver spiller. Hvorvidt det er så høyt som man ønsker er en helt annen sak.

For deg som har en kombinasjon som ikke gir den lyden du ønsker, har du noen alternativer. Det første er jo selvsagt å bytte hodetelefoner til noe litt mer lettdrevet. Det kan imidlertid fort bli dyrt om du er kresen, men det finnes mye bra for ikke alt for mange hundrelapper.

Alternativt kan du gå til anskaffelse av en hodetelefonforsterker. Utvalget er ikke strålende i Norge, men det finnes mye bra på nett. Se f.eks. headphone.org. Men her kan det fort gå en tusenlapp eller to i jakten på bedre lud, så det er kanskje litt for spesielt interesserte igjen. Om man ønsker mer informasjon om emnet så kan forumet på head-fi.org anbefales.

Insigna HPA-3

Noe som etter tidenes lengste introduksjon endelig leder oss inn på dagens testobjekt. En bitte liten hodetelefonforsterker fra Insigna, som kan sies å prøve å dekke behovet mellom det å ikke ha noe i det hele tatt og de mer seriøse forsterkerne.

Når man tar den ut av esken så ser den fin og blank ut, men oser ikke akkurat kongen på haugen med sine 11 gram og heller minimale størrelse. AAA-batteriet den trenger veier akkurat det samme, men selv med det installert er det ikke store heften. Noe som selvsagt er glimrende for et produkt du er ment å ta med deg overalt.

Med i esken følger en 40 cm lang hann-hann 3,5 mm-kabel, slik at med et batteri så har du alt du trenger for å komme igang. Gitt at avspilleren din faktisk bruker en 3,5 mm-plugg da. Mobiler kan nemlig fort bruke noe annet som f.eks. Mini-USB eller proprietær plugg.

Manualen er primært til forlystelse på lik linje med alle andre utenlandske manualer for billig elektronikk. Den kan dog meddele at forsterkeren automatisk skrur seg på dersom det er koblet noe på hodetelefonutgangen. Da kommer et lite rødt lys på for å vise at det både er strøm og kontakt. Så kort fortalt kobler man forsterkeren til spilleren og hodetelefonene til forsterkeren, og så glemmer man at den er der. Enkelt og greit.

I bruk

Jeg har verken brukt måleutstyr eller andre avanserte metoder i denne testen, kun mobiltelefoner, MP3-spillere, hodetelefoner, øreplugger samt mine og andres ører. Det er derfor en meget subjektiv test.

Første kjøring var på min Nokia N82 med de medfølgende ørepluggene. Lyden ble flere hakk høyere, og for mine subjektive ører faktisk også bedre. Mest sannsynlig var dette dog kun på grunn av økningen i lydstyrke, da det å øke lyden lenge har vært et triks i audiobransjen for å få folk til å tro at det også ble bedre.

Min samboer som har betraktelig bedre gehør og spiller opptil flere instrumenter karakteriserte etter en stunds lytting lyden som ikke nødvendigvis bedre men annerledes. Så den har ihvertfall ikke blitt værre.

Det samme gjentok seg med en Ipod og tilhørende øreplugger. Merkbart høyere lyd, og samme anderledes følelse i lydbildet.

Så ble ørepluggene byttet ut med folkehodetelefonene, Koss Portapro. Sannsynligvis de mest solgte hodetelefonene i Norge, ihvertfall om man skal dømme etter hva folk går med på gaten. Igjen en økning i lydnivå, men ikke på langt nær så mye som med ørepluggene.

Og så til slutt over på noen litt mer tungdrevne lukkede hodetelefoner fra Philips. Midt på treet kvalitetsmessig, men godt i overkant av det jeg hadde gått rundt med i byen. Her merket faktisk ingen av oss noe forskjell på om forsterkeren var i bruk eller ikke. Det var samme volum og lydbilde uansett, noe jeg antar må skyldes at man ikke får underverker ut av et lite batteri og en enda mindre forsterker.

Når det gjelder levetid på batteriet så trekker den så lite strøm ved vanlig bruk at du ikke behøver å ha med deg alt for mange batterier i lomma. Jeg lot mobilen stå på radio med normal volum for å se om jeg kunne tømme batteriet, men ga opp etter en 4-5 døgns kontinuerlig avspilling.

Bieffekter

Et par ting skal man være oppmerksom på dersom man vurderer en slik forsterker for å få opp lyden på en mobiltelefon. Den gode nyheten er at den 40 cm lange ledningen som følger med kan brukes som en antenne slik du kan høre på radio på mobilhøyttaleren selv om du ikke har med deg ørepluggene. Jeg har alltid synes det har vært idiotisk av mobilprodusentene å insistere på å ha ørepluggene tilkoblet for å få startet radioen, selv om man bare vil høre via mobilhøyttaleren. For 47,35 % av verdens befolkning så er det normalt god nok radiodekning til å ta inn en kanal uten å trenge ekstern antenne.

På minussiden så stopper forsterkeren alle signaler som ørepluggene dine måtte sende til mobilen. Har du øreplugger med en eller flere knapper på ledningen for å ta telefonen, justere volum e.l. så slutter de altså å virke.

Konklusjon

Så hva skal man si? Du får omtrent akkurat det du forventer for noe over hundrelappen. For øreplugger ser det ut til å gi en høyst merkbar effekt, og bruker du slike men synes du har litt lav lyd så er det absolutt verdt et forsøk. Men for de større hodetelefonene er det rett og slett ikke nok futt i denne forsterkeren til å gjøre den helt store forskjellen.


Pris
Fungerer som antenne for mobilradio
Lang batteritid
Meget enkel i bruk


Fungerer dårlig på hodetelefoner
Blokkerer signaler fra mobile headset

Folk som ønsker å pirke på fysikkforklaringene mine henvises til krangling i forumtråden nedenfor. :-)

KM Electronics Insigna HPA-3

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen