Test

Inside Man

"Inside Man" er en av den nye, gamle Hollywood-yndlingen Clive Owens viktigste filmer til nå. Han spiller hovedrollen i denne stjernespekkede krimfortellingen med et underliggende budskap og en merittert regissør ved roret som aldri har gjort noe lignende. På tross av sine knappe 39 innspillingsdager er "Inside Man" en relativt stor satsing fra Universal, med et budsjett på 45 millioner dollar, omlag 284 millioner norske kroner. Filmen markerer også fjerde gangen Denzel Washington og Spike Lee arbeider sammen.

Se større versjon og flere bilder
Washington og Dafoe polstret i frykt for bankranerne.

Vågal og forvirrende

Det virker kanskje litt merkelig å åpne en film som "Inside Man" med det indiske lydsporet "Chaiyya, Chaiyya", opprinnelig fra Mani Ratnams "Dil Se". Hvorvidt Lee prøver å være utradisjonell, sende ut et budskap eller rett og slett syntes sangen stod seg til åpningen er usikkert; det er uansett en effektiv måte å få publikums oppmerksomhet på. "Inside Man" forteller historien om to menn som er godt over gjennomsnittet dyktige på hvert sitt felt; en er politimann og en er bankraner. Keith Frazier (Washington) er helten og protagonisten som tilfeldigvis og uheldigvis er i vinden for tiden i forbindelse med en sak hvor 140.000 dollar forsvant sporløst under en pågripelse. Han får likevel ansvaret for New Yorks politistyrker når Manhattan Trust Bank i New Yorks sentrum blir overtatt av maskerte bankranere med Dalton Russell (Owen) i spissen. Ranerne har helt klart en agenda, og det er ikke å drepe verken gissel eller politimenn. Det er duket for en litt annerledes "forhandler versus bankraner"-situasjon.

Smart, moralsk og velspilt

"Inside Man" går rett på sak; den åpner med at Clive Owen, som befinner seg i noe som ligner en fengselscelle, forklarer hvem, hvor, hva, når og hvorfor han satte i gang det perfekte bankran. Han henvender seg direkte til kamera, noe som har blitt et av Spike Lees flere kjennetegn. Under denne lille monologen får vi innblikk i hvordan hans karakter er, og Owen fortsetter å spille på de samme strengene gjennom hele filmen, nesten uten avvik. Fyren er fantastisk, og det er intet mindre å si om Oscarvinneren Denzel Washingtons prestasjoner heller. Både han og Owen er store i denne filmen, som også har dekket alle de vesentlige birollene med storheter som Jodie Foster, Christopher Plummer og Willem Dafoe.

"Inside Man" vokser seg større sammen med handlingens progresjon. Den blir mer komplisert, mer finurlig og mer aktuell. Den stiller spørsmål til blant annet nazistenes vinningsvirksomhet under andre verdenskrig og amerikaneres holdninger til arabere etter 11. september. Alt dette er nydelig vevd inn i en historie som i bunn og grunn handler om grådighet, perfekt planlegging og iskald beregning.

Spennende elementer

Se større versjon og flere bilder
Clive Owen vet nøyaktig hva han vil ha og hvordan han får det.

Filmen begynner in medias res, men akkurat hvor langt ute i handlingen det er, vet vi ikke. I tillegg til denne litt utradisjonelle starten, er filmen krydret med "flashforwards" – klipp fra handlingen fremme i tid. Dramaturgien er spennende og hele stemningen i filmen skifter i takt med hvor i fortellingen vi befinner oss, stedmessig og tidsmessig. "Heist"-sjangeren er rimelig utbrukt, men er som alt annet åpen for renovering, og renovasjon er det Spike Lee utfører i "Inside Man". Han tar filmen til et helt annet sted enn man forventer av et slikt utgangspunkt; uforutsigbarheten blir ivaretatt fra ende til annen.

Mange fryktet nok, og kanskje forventet, at Lee, som ikke har vært i nærheten av å lage lignende filmer før, skulle falle for de enkle løsningene – for dem er det mange av i "heist"-filmer. Mye action og mange reaksjoner preger alltid filmer hvor ran er på menyen, og Spike Lee lykkes i å gjøre "Inside Man" til en nervepirrende og intelligent krimthriller ned til siste detalj. På samme måte som bankraneren Russell villeder NYPD, fører Spike Lee publikum inn og ut av skyggen helt til filmen, på perfekt tidspunkt, avdekker seg selv.

Inside Man   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen