Guide

Innramming av motiver

Inkluder en ramme rundt motivet for å skape orden, dybde og fokus.

Vi setter våre fineste og mest spesielle bilder inn i en bilderamme slik at de skal få den oppmerksomheten de fortjener, og slik kan også en ramme rundt motivet i selve bildet fungere. Om et bilde virker kjedelig, flatt eller rotete, kan en ramme i forgrunnen skape orden, dybde og fokus. En ramme bidrar til å fokusere betrakterens blikk mot selve motivet, i tillegg fungerer den litt som en dør gjør i det virkelige liv, og blir til en portal som betrakteren kan entre bildet gjennom. En ramme i et bilde er litt som en åpen invitasjon, og er motivet spennende nok, så er sjansen stor for at han eller hun tar seg en tur inn.

Dybde
Rammer skaper en følelse av dybde. En ramme i forgrunnen med et åpent landskap bak skaper et tredimensjonelt uttrykk som drar betrakteren innover i bildet. Vær forøvrig oppmerksom på store lysforskjeller mellom ramme og motiv. Om rammen er mørkere enn motivet, vil en silhuett oppstå. En silhuett kan skape en sterk og virkningsfull kontrast til motivet, bare pass på å måle lyset på motivet og ikke rammen. Om en silhuett ikke er ønskelig, kan rammen lettes opp med blitz.

© gioadventures
© gioadventures

Kontekst
En ramme kan sette motivet i en kontekst. Den kan gi informasjon om hva som skjer, og hvor det skjer. Den kan bidra til å fortelle en historie eller formidle en stemning.

© Luca di Filippo
© Luca di Filippo

Naturlige rammer
Se etter naturlige rammer ute i det fri. Fjellformasjoner, trær og skyer kan skape flotte rammer rundt motivet, er de spennende nok kan rammene være fine motiver i seg selv.

© Ben Blankenburg
© Ben Blankenburg

Arkitektur og natur
Kontrasten mellom arkitektur og natur kan utnyttes på en spennende måte med rammer. Bruk naturen til å ramme inn spennende arkitektur og omvendt.

Venstre: © Pei Lin Shang<br>
Høyre: © westphalia
Venstre: © Pei Lin Shang
Høyre: © westphalia

Rammer i alle former og farger finnes overalt, og har mange funksjoner. De kan omringe hele motivet eller bare deler av det, de kan være i fokus eller ikke. Se etter dem i dører, vinduskarmer, bueganger, trær, arkitektur, gjerder og lignende. Vær kreativ, og hold øynene åpne.

 
 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen