Viviane Reding, IT-kommisjonær. (Foto: EU)

Innkommende samtale, betal takk!

Viviane Reding, IT-kommisjonær i EU er blitt kjent Europa over etter at hun tvang europeiske operatører til å innføre såkalt EU-tariff, som fjernet skyhøye roamingpriser og ga én enkelttakst innenfor hele Europa. Nå har Reding sett seg en ny melkeku klar for slakt: Termineringsavgiften.

– Må rette oss etter markedet

Reding mener operatørene i Europa tar seg altfor godt betalt av hverandre for at kundene skal krysse mobilnettene, med gjennomsnittspris på vel 65 øre. Reding mener at prisene burde senkes til mellom 8 og 16 øre innen 2012, noe som er vel halvparten av hva Telenor tar her til lands, samtidig som de selv skal velge hvordan de ønsker å kompensere tapet. I Norge er Telenor underlagt streng regulering, og andre operatører som Netcom, Tele2 og Network Norway har langt høyere termineringsgebyr.

– Markedet utvikler seg. Derfor kan vi ikke beholde de samme reglene i over 10 år, sier Reding til Financial Times.

Du betaler

Problemet med forslaget er imidlertid at tapet må hentes inn et sted. Og Reding ser ikke bort ifra at kunden kan måtte betale. IT-kommisæren mener den amerikanske modellen der kunden betaler for innkommende samtaler er en løsning verdt å prøve ut. I USA gir denne modellen betydelig lavere ringepris, men påfører samtidig kunden nye utgifter ved mottak av samtale.

De første reaksjonene fra operatørene på forslaget kan tyde på at det er nettopp den utveien operatørene ser for seg.

En annen konsekvens er at kunden selv mister kontroll over utgiftene siden kunden selv ikke styrer hvem som ringer.

Usikkert om mandat

Dersom Reding skulle prøve å trumfe gjennom forslaget vil det trolig skje med stor motstand, både blant brukere, nasjonale telemyndigheter og operatører. Dersom Post- og teletilsynet fratas retten til å regulere eget marked vil nok det antageligvis være ytterst lite populært hos tilsynet selv, for ikke å snakke om operatørene som må finne seg i å senke gebyrene sine.

Samtidig kan det stilles spørsmål om hvorvidt Reding har mulighet til å gripe inn i hvert enkelt lands telemarked. Forskjellene fra land til land er store, der Norge bruker regulering aktivt for å sikre konkurranse. Og mens Reding hadde mandat til å fastsette en internasjonal prisregulering, er det grunn til å stille spørsmål ved myndigheten hennes når det kommer til nasjonale hensyn.

Et siste men viktig spørsmål er også om en USA-inspirert modell vil ha noe godt for seg. Mexico forlot en lignende modell i 1998 til fordel for den europeiske modellen. Resultatet var en vekst i antall samtaler med 10 prosent på knapt én måned.

(Kilder: Cellular News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen