Guide

Innføring i CPU-arkitektur

Formålet med denne artikkelen er å gi en innføring i de grunnleggende forskjellene mellom arkitekturen til noen av våre vanligste CPU-er, eller prosessorer på norsk.

Leter du etter svaret på hvorfor en AMD-prosessor får gjort like mye arbeid som en Intel-prosessor selv om den kjører på lavere klokkefrekvens, er dette artikkelen for deg. Er du derimot på jakt etter en dyptgående og detaljert artikkel om den enkelte prosessor bør du heller finne annet lesestoff.

Det vil sikkert være noen som mener vi har utelatt viktige momenter. Til det er bare å si at utelatelser ikke skyldes mangel på stoff å skrive om, men snarere å kunne begrense mengden av informasjon i en enkelt artikkel.

Samme mål - ulike løsninger
I begynnelsen gir vi en innføring i instruksjonsflyten gjennom det som er kjent som prosessorens "pipeline". Deretter ser vi på hvordan de ulike produsentene har valgt å løse oppgaven, som er å få behandlet mest mulig data på kortest mulig tid.

I tillegg til å se på prosessorer fra AMD og Intel, vil vi også komme inn på G4 og G5 som brukes i Apple-maskinene.

Leserne får ha oss unnskyldt for den utstrakte bruken av engelske uttrykk. Dette skyldes delvis mangelen på dekkende norske ord, men er også bevisst siden mye av litteraturen om det vi tar for oss er på engelsk. Lesere som allerede er kjent med stoffet eller senere ønsker en dypere gjennomgang i utenlandsk litteratur, vil dermed kjenne igjen de samme uttrykkene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen