Innfører mobilforbud på bussene

Alternativ tekst mangler

Irriterer du deg over andre mennesker som snakker høylytt i mobiltelefonen på bussen eller toget? Da er du ikke alene. I Sverige ble det denne uken innført forbud mot å snakke i mobiltelefonen på Stockholms busser, t-baner og tog.

Men det finnes unntak fra de nye reglene. For eksempel er det lov til å snakke i mobilen bak i bussene, samt i begge ender av Stockholms nye t-banevogner. Du kan også snakke i telefonen i begge ender av byens nye lokaltog. Det skal settes opp forbudskilter i hver ende av t-banenes og togenes vogner.

Men det er noen som fortsatt kan snakke fritt i mobiltelefonen, nemlig synsskadede. Årsaken er at de naturligvis ikke kan se advarselskiltene. I tillegg kan alle snakke i mobiltelefonen i nødssituasjoner.

Ingen håndheving
Stockholms Lokaltrafikk appellerer til folkets fornuft med de nye reglene. Det vil nemlig ikke foregå noen håndheving av det nye mobilforbudet.

- De nye reglene er anbefalinger, og forhåpentligvis rekker det med et blikk fra medpassasjerene for at man legger på. Beslutningen om mobilfrie soner ble tatt etter at mange reisende klaget, sier SLs pressesjef Bjørn Holmberg til Aftonbladet.se.

De nye mobilreglene setter ikke ned noe forbud mot å bruke mobiltelefonen til annet enn å prate. For eksempel kan du fortsatt bruke den til å lytte til musikk, skrive og sende SMS, surfe på nett, eller kort sagt alt som gjør at du ikke må snakke i telefonen.

Her i Norge har Oslo Lokaltrafikk foreløpig ingen planer om å innføre noen liknende regler, skriver Forbruker.no. Så bor du i Oslo, eller noen annen norsk by, er det fortsatt fritt fram for mobilsnakk på bussen.

Men NSB har i mange år hatt såkalte stillesoner på mange av togsettene sine, hvor det er forbudt å snakke i mobiltelefonen.

(Kilder: Forbruker.no, Aftonbladet.se)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen