Teslas Powerwall-batteri kan få trange kår i Spania.
Teslas Powerwall-batteri kan få trange kår i Spania. (Bilde: Tesla Energy)

Foreslår straffeskatt for folk som lagrer strøm hjemme

Teslas «Powerwall» kan få svært trange kår i solfylt, europeisk land.

Da Tesla dro sløret av sitt «husbatteri» Powerwall i begynnelsen av mai var begeistringen stor blant brukere. På kort tid mottok selskapet tusenvis av forhåndsbestilinger av produktet, som blant annet kan gi billigere strøm ved å lagre solenergi på dagtid.

Ikke alle imidlertid like glade for de lave strømutgiftene som de nye husbatteriene kan gi. Nettstedene Forbes og PVTech melder nå at solfylte Spania har kommet med et lovforslag om å innføre en ekstra skatt for folk som lagrer strøm via solcellepaneler hjemme.

80 kroner per kilowatt

I forslaget tas det til orde for en avgift på 10 dollar, litt under 80 kroner, per kilowatt med installert kapasitet for vanlige forbrukere. For forbrukere med større anlegg, for eksempel mindre bedrifter, vil avgiften være på 41 dollar per kilowatt, som tilsvarer cirka 320 kroner.

Flere husbatterier er på vei ut på markedet. Dette er Daimlers nye husbatteri.
Flere husbatterier er på vei ut på markedet. Dette er Daimlers nye husbatteri. Foto: Daimler

Lovforslaget omfatter altså bare folk som er tilknyttet strømnettet; dem som er helt selvforsynte når det gjelder elektrisitet vil være fritatt for straffeskatten. Hensikten med lovforslaget, som naturlig nok er blitt svært kontroversielt, er å hindre folk i å produsere strøm for en rimeligere penge enn det de statsstøttede strømleverandørene tilbyr.

I tillegg til dette har det blitt foreslått en bot på maksimalt 68 millioner dollar, altså vanvittige 530 millioner kroner, for brudd på loven. Som PVTech påpeker er dette beløpet dobbelt så høyt som den boten man risikerer dersom man lekker ut radioaktivt avfall.

Hevder det dreier seg om lobbykampanje

Den spanske interesseorganisasjonen for solcelleindustrien, UNEF, har uttalt at lovforslaget er unikt i verdenssammenheng på den måten at det er spesifikt designet for å forhindre egenproduksjon av strøm. Ifølge UNEF er forslaget et ledd i en massiv lobbykampanje fra strømleverandørene sin side.

Dersom loven blir vedtatt vil den natyrlig nok få store konsekvenser for produkter som Teslas husbatteri. Ifølge Forbes vil loven sette en effektiv stopper for Powerwall på det spanske markedet. Dersom loven setter en presedens for andre land kan konsekvensene naturligvis bli ganske alvorlige for husbatterienes fremvekst på de internasjonale markedene.

Tesla er ikke de eneste som har lansert husbatteri: Nå har bilprodusenten Daimler avduket en konkurrent »

(Via Teknisk Ukeblad)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen