Dette er en av flere selvkjørende kjøretøyer Ruter vurderer å ta i bruk
Dette er en av flere selvkjørende kjøretøyer Ruter vurderer å ta i bruk (Foto: Ruter)

Innen 2021 kan Ruter ha hele 50 selvkjørende kjøretøy på veien

Og de første kan komme på veien allerede i år.

Ruter har inngått en avtale med det danske selskapet Autonomous Mobility om leie av opptil 50 selvkjørende kjøretøy. De første kan komme på veien allerede i slutten av 2018.

Disse kjøretøyene skal hjelpe til med å frakte personer i Oslo og Akershus, i et prøveprosjekt som i første omgang streker seg over tre år. Her vil Ruter blant annet samarbeide med Bymiljøetaten i Oslo og Statens vegvesen om å få det gjennomført. 

Helt i startgropen 

Konkrete planer om hvor du får se disse kjøretøyene, og hvor mange de vil kunne ta med seg, er ennå uavklart. På e-post til Tek bekrefter Ruter at de nå er i gang med å se på hvilke områder som egner seg best for prosjektet, og ikke minst hvilke kjøretøy som skal settes inn. 

Ifølge Aftenposten har det danske selskapet, som Ruter har inngått avtalen med, tre ulike busser å velge blant. Disse kan ta mellom 10 og 13 personer. I tillegg har de også mindre bilder som kan være aktuelle å se nærmere på til andre, spesifikke 

– Vi måtte justere vår opprinnelige tidsplan for å få på plass et godt tilbud og sikre at alt ble gjort på en riktig måte. Nå må vi søke de nødvendige tillatelser fra myndighetene i Norge før bussene kan settes i trafikk. Dette vil enten skje i slutten av 2018 eller på nyåret, sier Endre Angelsvik, direktør for mobilitetstjenester i Ruter til Aftenposten. 

Den del av det ordinære tilbudet 

Til avisen forteller Angelsvik at prosjektet vil utvikles fortløpende, og at de har som mål å integrere disse bussene som en del av det ordinære tilbudet over tid. 

Enn så lenge er det altså ikke bestemt noen konkrete områder hvor disse bussene vil bli satt inn. Men steder som Sørenga, Kampen og Ås har blitt nevnt som mulige kandidater. 

Hittil har disse bussene hatt en topphastighet på 15 km/t, hvilket betyr at disse er best egnet i områder med forholdsvis tett trafikk. Ruter påpeker likevel at det er klare ambisjoner om å heve hastigheten på disse bussene. 

Også Kolonial har sett på muligheten for selvkjørende levering:
Bli med vår første tur i den selvkjørende bussen »

(Kilde: Ruter, Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen