Guide

Innblikk i Windows Vista

Microsoft lanserte i juli den første betaversjonen av Windows Vista. Den endelige versjonen blir trolig lansert i oktober neste år. Her får du oversikten over de viktigste nyhetene i Windows Vista, sikkerhetstiltak, informasjon om hva som kreves av PCen og et veikart for Windows.

Nye funksjoner i Windows Vista

På denne siden finner du oversikt over funksjoner som trolig vil bli en del av den endelige versjonen av Windows Vista. Blant disse er en rekke automatiske funksjoner som vedlikeholder systemet og gjør det mer effektivt. Les mer om dette på vår søsterside Hardware.no.

Det skal kun ta 20 minutter å installere Windows Vista på en ny PC, og Windows-oppstarten skal være raskere enn i Windows XP. Brukergrensesnittet skal også være raskere, det vil si at alle menyer og Start-knappen skal reagere raskere enn i Windows XP. Windows Vista skal dessuten være mer stabil og pålitelig enn Windows XP. Det gjenstår å se om alt dette blir realitet når lanseringen skjer neste år.

I vår tidligere artikkel kan du se skjermbilder som Microsoft viste frem i forbindelse med lansering av Windows Vista Beta 1.

Her er en liste over en rekke funksjoner som er nye eller forbedret i forhold til Windows XP.

 • Søkefunksjonen i Windows Vista (Windows Desktop Search) indekserer data, men søket minner mer om lagringssystemet WinFS som Microsoft nå har droppet fra Windows Vista. Filene beholder en hierarkisk struktur, men brukeren skal kunne finne alt ved hjelp av søkemotoren.

 • Virtuelle mapper er en dynamisk organisering av data som gjør at du kan finne frem filene dine uansett hvor de befinner seg. Informasjonen er hentet fra database i Windows og er presentert som XML-filer slik at det kan vises på en mer brukervennlig måte.

 • Deling av skrivebord og nettverk skal gjøre det lettere for flere brukere å dele samme PC og få tilgang til hverandres data, og å dele informasjon mellom mange PCer i et lokalt nettverk.

 • Internet Explorer kommer i en ny versjon som støtter blant annet tabbed-brukergrensesnitt og har en integrert RSS-støtte. IE 7.0 kjører i "Protected Mode" dvs med reduserte brukerrettigheter. Dette skal gjøre det vanskeligere for hackere å misbruke systemet. IE 7.0 skal også ha antiphishing-funksjon og en rekke andre funksjoner som skal øke sikkerheten.

 • Ny og sikrere e-postklient som skal erstatte Outlook Express. Den skal blant annet ha innebygd spamfilter og forbedret søkemulighet.

 • Det skal være lettere å synkronisere data mellom PC og andre enheter, for eksempel håndholdte enheter (PDAs) MP3-spillere og bærbare PCer.

 • "Windows Imaging" (WIM) er et nytt image-format som skal gjøre det mulig å overføre en hel Windows-installasjon som én komprimert fil.

 • Et nytt og forbedret "Windows Preinstallation Environment" (WinPE) som skal støtte både 32-bit og 64-bit maskiner og som kan kjøres fra for eksempel en USB-port.

 • Metro er et nytt dokumentformat som Microsoft mener kan bli en konkurrent til Adobes populære PDF-format.

 • Programmeringsmodellen WinFX som skal utvide dagens .NET Framework.

 • Presentasjonssystemet "Windows Presentation Foundation" (kodenavn Avalon) og kommunikasjonssystemet "Windows Communication Foundation" (kodenavn Indigo) er to av grunnfunksjonene i Windows Vista. Les mer.

 • Aero er et brukergrensesnitt som skal gi fantastisk 3D-effekt hvis PCen har godt nok grafikkort. Les mer.

Les mer om nyhetene i Windows Vista på microsoft.com og winsupersite.com.

Blant funksjoner som Microsoft opprinnelig hadde planlagt for neste Windows-versjon, men som trolig ikke blir med i Windows Vista, er lagringssystemet WinFS og kommandolinjen MSH.

Tweakprogrammer for Windows Vista

Her er noen nettsider med Tweak-programmer for Windows Vista.

 • TweakVista - med programmer som skal føre til bedre ytelse
 • StyleVista - kan brukes til å endre utseendet

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen