Inkalen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

"Inkalen" blir regnet som en av de store klassikerne innen tegneserieromanen. Serien ble til i perioden 1981-1989 og skaperne, Jodorowsky og Moebius, laget 6 volum av tegneserien - og nå er altså hele historien samlet mellom to permer. Mens den kjente filmskaperen og romanforfatteren Jodorowsky har skrevet historien, er det den franske tegneren Moebius som har illustrert. For Moebius må dette ha vært årevis med arbeid. Jodorowsky har også lagt mye arbeid i utformingen av universet, men dessverre så er ikke selve historien like gjennomarbeidet.

Inkalen tilbyr spenning i stort monn.
Inkalen tilbyr spenning i stort monn.

Utrolig førsteinntrykk

Det er alltid fryktelig vanskelig å anmelde noe som veldig mange mennesker har et sterkt forhold til fra før. Historien om John Difool har blitt verdsatt av tegneserieentusiaster i snart 20 år. Men undertegnede har aldri lest "Inkalen" - ikke et eneste volum. Førsteinntrykket er voldsomt. Tegningene er av ypperste klasse, med uttalige detaljer og utrolige nyanser i farvebruken. Den minner om den amerikanske serien "Transmetropolitan", bare litt mer dempet. Men når man går igang med å lese "Inkalen" synker dessverre helhetsinntrykket.

"Inkalen" handler om den lusne privatdetektiven John Difool som blir overrakt en mystisk krystall kalt "Inkalen" av et døende romvesen. Det viser seg at denne inkalen har en enorm kraft og Difool vikler seg etter hvert inn et omfattende mysterium som også involverer hele universets sikkerhet. Inkalen fungerer nemlig som en motpol til en annen mektig krystall - den sorte inkalen - som de onde teknoprestene er i besittelse av. Teknoprestene dyrker det mørke og ved hjelp av såkalte skyggeegg, som er istand til å sluke alle av universets soler, planlegger de å legge hele verden i mørke.

Raser avgårde

Hovedplottet er forståelig nok. Dette handler, hvis man koker det hele ned, om det onde mot det gode. Om lys vs. mørke. Men leser man hele serien fra perm til perm vil man bli fullstendig utmattet av alle bestanddelene i historien. "Inkalen" kan vanskelig følges som én enhetlig historie. Dette fungerer best om du nipper litt i ny og ne. Les et kapittel og ta en pause noen dager. Tar du hele i et sluk vil du bli både forvirret og frustrert over manglende struktur.

Jodorowsky og Moebius presenterer et absurd univers.
Jodorowsky og Moebius presenterer et absurd univers.

Handlingen raser avgårde i enorm fart. De potensielt sett mest dramatiske plottvister presenteres slepphendt og uten smell. Mennesker dør i tusentalls, hele byer kollapser, men John Difool og de andre raser videre uten at vi får tid til å fordøye hver enkelt episode. Og det er synd, fordi her er det bestanddeler nok til et ti ganger så langt tegneserieepos. Jodorowsky kunne med fordel ha høvlet ned historien og heller fordypet seg mer.

Mystisisme

Jodorowsky er en metafysikkens mann og har iløpet av karrieren vært opptatt i alt fra såkalt psykomagi (der man forsøker å helbrede mennesker gjennom deres slektstavle) til tarotkort. Sistnevnte er svært tydelig i "Inkalen" der mange figurer er inspirert av de forskjellige symbolene i tarot-universet. For eksempel er navnet John Difool et spill på "The Fool", altså "narren" som er et sentralt kort i tarot-mystikk.

Men dette blir allikevel ikke noe dypdykk i mystikkens verden – dessverre. Historien ligger å dupper på overflaten og figurenes psykologi føles grunn.

Konklusjon

"Inkalen" begynner som en konvensjonell historie satt i et merkelig univers, men utvikler seg etter hvert til en bisarr og usammenhengende historie satt i et enda merkeligere univers. Det er flott å se hele denne banebrytende tegneserien samlet mellom to permer, men allikevel fungerer den best i små doser.

Egmont Serieforlaget AS Inkalen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen