Ingmar Bergman er død

Regissørgeniet i verdensklasse Ingmar Begman er død

Vanskelig barndom

Bergman i registolen.
Bergman i registolen.

Ernst Ingmar Bergman, som var hans fulle navn, vokste opp i Uppsala, Sverige. Sønn av en lutheransk prest vokste Bergman opp under strenge religiøse forhold, der diskusjoner om troen og religiøs symbolikk var en del av hverdagen. Bergman har senere fortalt at han mistet sin religiøse tro allerede da han var 8 år gammel.

Bergman har også fortalt at det var under sin vanskelige barndom, i et forsøk på å vinne sin mors hjerte, at han tok til seg kunnskap om kvinnens psykologi – en innsikt han brukte mye i filmene sine. Det var også i barneårene at Bergman fant sin filminteresse. Han skal ofte flyktet inn i filmens verden da virkeligheten ble for tøff.

I bølger

Det var først med ”Sommaren med Monika” (1953) at Bergman oppnådde internasjonal suksess. En av den franske nybølgens fremste personligheter, Francois Goddard, uttalte blant annet at Bergmans film var «en av de flotteste filmer av en av de mest originale filmskaperne». Senere skulle Bergman inspirere så forskjellige filmskapere som Woody Allen og Andrei Tarkovsky.

Bergman vant Oscar for beste film i 1960 med ”Jungfrukällen” og i årene som fulgte laget han en trilogi med filmene ”Såsom i en spegel” (1961), ”Nattvardsgästerna” (1962) og ”Tystnaden” (1963) sammen med sin nye fotograf Sven Nykvist. Sammen utviklet de en sterkere visuell stil mer i samsvar med de nye filmbølgene som herjet Europa på denne tiden. Bergmans neste trilogi kom med ”Vargtimmen”, ”Skammen” (begge 1968) og ”En passion” (1969). Filmene viste Bergman på sitt mest motløse.

Her den eldre Bergman.
Her den eldre Bergman.

Til tross for at Bergman fremdeles var i stand til å lage mesterstykker som ”Scener ur ett äktenskap” (1973) var 70-tallet preget av personlige problemer for filmregissøren. Få hadde trodd at han skulle slå tilbake med mesterstykket ”Fanny og Alexander” i 1983. Filmen viste seg å bli Bergmans siste store prosjekt før han la opp som regissør etter filmen ”Saraband” i 2003.

Filmene til Bergman var ofte fulle av mystikk og tegnet komplekse portretter av sine hovedpersoner. Som en regissør som turte, og som klarte, å lage dyptpløyende eksistensielle filmer er hans navn gravert inn i filmhistorien for alltid.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen