Ingen viruskrise idag
Teknofil

Ingen viruskrise idag

De siste dagene har spenningen bygd seg opp i påvente av 1. april. Ikke fordi folk gledet seg til spøkene som skulle komme denne dagen, men på grunn av frykt for hvordan dataormen Conficker som på verdensbasis har infisert millioner av maskiner, ville utvikle seg. Så langt har det vært stille.

Les også: Ny virusfare onsdag.

Fryktet katastrofen
Mange sikkerhetseksperter har de siste ukene bedt folk være ekstra varsomme med å oppgradere sine maskiner. Etter planen skulle nemlig dataormen Conficker motta en oppdatering i dag og det var ingen som visste hvordan denne oppdateringen ville slå ut. I teorien kan dataormen brukes for å slå ut store nettverk og spre store mengder med spam på kort tid. Sikkerhetsselskapene har for lengst fått på plass beskyttelse mot ormen, men dessverre er det mange som fortsatt har infiserte maskiner da de ikke oppdaterer maskinen sin.

Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) var blant de som nå på mandag gikk ut og ba norke databrukere være oppmerksomme på sine maskiner på grunn av meldingene om at Conficker ville utvikle seg. Så langt har de ikke merket noen store endringer med Conficker.

- Så langt har ingen oppdaget noe spesielt. Det ser ut til at de store faresignalene som ble sendt ut var overdrevet, sier Hans Marius Tessem, rådgiver hos Norsis.

Faren er langt fra over
Ifølge han er det fortsatt et par tusen datamaskiner i Norge som er infisert av dataormen, og selv om den store endringen ikke har skjedd i dag ber han likevel alle passe på at maskinene deres ikke er rammet av dataormen.

- Vi kan ikke avblåse faren. Det spesielle med Conficker er at den så langt ikke har gjort noe spesielt. Den har likevel potensial til å gjøre mye skade når som helst, selv om kanskje datoen 1. april ble en slags hype i så måte, påpeker Tessem.


Conficker ble første gang oppdaget for over et halvt år siden og alle systemer ble straks sikret mot angrep fra denne. Dessverre har likevel Conficker maktet å spre seg raskt via systemer som ikke har blitt oppdatert etter endringene. Det er derfor viktig at du påser at din maskin er oppdatert med siste programvare.

Her kan du lese hvordan du beskytter maskinen din og blir kvitt Conficker gratis.

Her kan du lese hvordan du påser at maskinvaren din er oppdatert og beskyttet mot Conficker.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen