Nokia Lokki har solcellepanel på baksiden. Men du skal bo et sted med mye sol for at telefonen skal være særlig nyttig, viser Nokias undersøkelse.
Nokia Lokki har solcellepanel på baksiden. Men du skal bo et sted med mye sol for at telefonen skal være særlig nyttig, viser Nokias undersøkelse.

Ingen vil ha solcellemobiler

Nokia har testet ut solcellemobiler, men dropper planene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En mobiltelefon med innebygget solcellepanel høres kanskje ut som en god idé, i hvert fall for alle oss som på ett eller annet tidspunkt har opplevd å gå tom for strøm langt fra nærmeste stikkontakt.

Nokia har de siste fire månedene testet en prototyp på en solcelledrevet mobiltelefon kalt Lokki. Telefonen ble gitt til fem testpersoner som bodde i ulike klimasoner. En telefon ble testet i nærheten av polarsirkelen, en annen i Kenya, nær ekvator.

Konklusjonen etter testen var at det er fullt mulig å lade en solcellemobil, men at det innebærer ganske store utfordringer.

Umoden teknologi

Når telefonen ble plassert direkte i solen på en mest mulig optimal måte, fikk den nok energi fra solcellepanelene til at den kunne holde seg i standby-modus. Taletiden var imidlertid svært begrenset. Den eneste Lokki-telefonen som klarte seg helt uten ekstern lading var en telefon som ble benyttet under en seiltur i Østersjøen. Da var telefonen konstant badet i sollys.

Mobiltelefonen som befant seg nær polarsirkelen fikk så lite energi fra solcellepanelet at det ikke var mulig med mer enn 17 timers taletid – i løpet av en periode på 65 dager.

Nokia konkluderer med at det er så store klimaforskjeller og forskjeller i livsstil at solcelletelefoner foreløpig ikke har livets rett.

Les også om superbatteriet som gir to ukers mobilbruk her.

Les om flere batterifremskritt:

(Kilde: Nokia Mobile Blog)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen