"Ingen" resirkulerer mobilen

Har du mange gamle mobiler liggende i skuffen? (Foto: Nokia)
Har du mange gamle mobiler liggende i skuffen? (Foto: Nokia)

I fjor sommer oppga Elretur tall som sa at nordmenn lå i verdenstoppen når det gjaldt å resirkulere småelektronikk, deriblant mobiltelefoner. Men uttalelser fra en av Norges største mobildistributører, Brightpoint, gir et dystrere bilde av våre resirkuleringsvaner for mobiltelefoner.

Ifølge Inside Telecom (krever abonnement) selges det over to millioner mobiltelefoner hvert år i Norge. Men bare et fåtall av de gamle mobilene leveres inn til resikulering.

Brightpoint leverer over en million mobiler til forhandlere i året, men opplever at bare rundt 100 000 mobilbrukere leverer inn sine gamle telefoner. Det betyr at bare én av ti mobiler finner veien resirkuleringsdunkene.

- Vi legger ved en returpose med hver ny mobil vi sender ut, og vi har innsamlingsbokser i butikkene, pluss at vi samarbeider med miljøstasjonene. Men det er ikke så veldig mye som kommer inn, sier Brightpoints administrerende direktør Lars Gunnar Næss til InsideTelecom.

- Operatørene kan gjøre mer

Næss mener at operatørene godt kunne gjort mer for å øke andelen mobiltelefoner som leveres inn til retur.

- Hvis operatørene, som bruker milliarder hvert år på å subsidiere mobiltelefoner, kan differensiere subsidieringen, slik at de som leverer inn sine gamle mobiler får et prisavslag, tror jeg innsamlingen ville bli styrket kraftig, sier han.

Ifølge Næss har Brightpoint fremmet forslaget for operatørene, som ikke har svart på forslaget på noen som helst måte.

Telenor i gang

Ifølge Telenors informasjonssjefer Atle Lessum og Anders Krokan, er Telenor i gang med tiltak for retur av mobiltelefoner.

- Vi kjenner oss ikke helt igjen i Næss' beskrivelse, og er i ferd med å vurdere ulike tiltak for retur av mobiltelefoner, sier Krokan til Amobil.

Lessum forteller at operatøren har hatt flere returkampanjer tidligere, blant annet i samarbeid med Norway Cup og Plan Norge.

- Vi vil nå se på om vi skal ha en mer permanent ordning knyttet til retur av mobiltelefoner. Vi ønsker å tydeliggjøre vår miljøprofil. Alle våre mobilforhandlere er forøvrig pliktige til å ta imot gamle mobiltelefoner og sørge for at de blir behandlet på riktig måte, sier han.

Netcom var ikke tilgjengelig for kommentar.

(Kilder: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen