Ingen programvarepatenter i EU

I fjor høst skrev vi om at EU vurderte programvarepatenter. Patentsystemet er designet for å beskytte unike oppfinnelser. Det skal derimot ikke beskytte for eksempel tekst, som dekkes av kopibeskyttelse, eller matematiske formler og liknende. Det skal heller ikke gis patent på opplagte idéer.

Problemet med programvare-patenter blir å skille mellom hva som er en opplagt idé, og hva som er en unik oppfinnelse, samt å skille mellom en overordnet idé og en unik implementasjon.

Amerikanske tilstander
Det er allerede gitt ut mange tvilsomme patenter i Europa. Spørsmålet var nå hvorvidt disse skulle være mulige å følge opp juridisk. Direktivet som ble foreslått var veldig vagt, og man var redd for å få amerikanske tilstander, der selskaper saksøker hverandre for de tåpeligste patenter.

Nedenfor lister vi noen europeiske patenter som ville blitt mulige å følge opp juridisk ved hjelp av det nye direktivet:

Som vi ser er det alt for lett å få patent på opplagte idéer, noe som aldri var intensjonen til patentsystemet. Når det nye direktivet nå er unøyaktig istedenfor å spesifisere hva som skal være patenterbart, forverrer dette situasjonen ytterligere. Mange har derfor gått imot direktivet, men intens lobbyvirksomhet fra de store programvarehusene har overbevist mange om at å vedta direktivet er det eneste rette.

IT og fiskeripolitikk
Det europeiske råds forslag til direktiv var etter manges mening ikke godt nok, og det ble derfor diskutert tidligere i 2004. Medlemmer i Europaparlamentet gjorde en del viktige endringer, men disse ble senere kastet ut igjen av det europeiske råd. De bestemte seg så for å forsøke å få direktivet godkjent på et fiskeriministermøte i desember.

Ministerrådet er EUs lovgivende organ, og punktet om patenter ble satt inn på agendaen i siste liten, som et såkalt "A-item". Dette betyr at punktet ikke skal diskuteres, bare godtas (det skal i teorien være ferdig-diskutert, noe som var svært omstridt i dette tilfellet).

Det europeiske råd la stort press på medlemslandene for å akseptere agendaen, men ettersom punktet om patenter kom inn så sent, skulle det bare én stemme til for å velte forslaget (punkter skal komme inn senest 14 dager før - dette kom inn dagen før).

Polen kommer til unnsetning
Det skulle til slutt bli Polen som stod imot presset og avviste punktet. Mange programvare-utviklere, økonomer, open source-tilhengere og små og mellomstore IT-bedrifter over hele Europa puster nå lettet ut enda en stund, mens de venter på det europeiske råd og de store programvarehusenes neste påfunn.

(Kilder: NoSoftwarePatents.com, FFII, Brev fra FFII til ministrene)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen