Ingen oversikt over virusspredning

Aftenposten avslørte lørdag at flere titalls offentlige nettsider og enda flere private nettsider er rammet av virus. Ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) og Telenor har nettsidene vært infisert slik at besøkende på sidene risikerer angrep fra kriminelle. Hvilke sider dette gjelder vil derimot ikke Telenor og NSM opplyse om. Det er det flere som ikke er fornøyde med.

Politikere vil ha åpenhet
Nå går både politikere og organisasjoner ut og ber NSM og Telenor lette på sløret. Blandt annet mener Akhtar Chaudhry fra SV, André Oktay Dahl fra Høyre og Jan Arild Ellingsen fra FRP at det må gjøres tydelig hvilke nettsider dette gjelder.

- Hvis det ikke har noe med nasjonal sikkerhet å gjøre, bør de fortelle brukerne om det. Hvis de har vært med på å spre virus som har skadet privatpersoners maskiner, må de rydde opp i det, sier Chaudhry, ifølge Aftenposten.


Kriminelle har maktet å infisere flere offentlige norske nettsider melder Telenor og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Også Datatilsynet mener det må gjøres klart hvilke nettsider dette gjelder, de mener derimot at de ansvarlige bak nettsidene selv bør gå ut med informasjonen til publikum.

Mangler oversikten
NSM på sin side sier de vanskelig kan gå ut med noen informasjon. De har nemlig for liten oversikt.

- Denne saken har kommet litt uklart ut. Vi har nemlig ikke mulighet til å gå ut med noen slik informasjon fordi vi mangler en helhetlig oversikt. Om vi går ut med informasjon av dårlig kvalitet, så vil dette ødelegge den tilliten vi har hos publikum og hos nettsidene, sier Direktør i NSM Geir Samuelsen til Teknofil.

Han påpeker at NSM har oversikt over de nettsidene som faller inn under deres interessefelt. Det vil si nettsider som angår nasjonal sikkerhet. Resten har de kun sporadisk informasjon om. Samuelsen ser muligheten for at NSM også kan få bedre oversikt over andre nettsider i fremtiden, men det avhenger av om deres arbeidsfelt kan bli utvidet til også å gjelde dette. Dermed er det med andre ord ingen som har oversikten over hvilke nettsider som faktisk er rammet.


Nasjonal SIkkerhetsmyndighet kan ikke informere om hvilke nettsider som er rammet. Det har de nemlig ikke oversikt over.

Kriminelle tar over din maskin
Nettsidene som er rammet er blitt utstyrt med skjulte data som verken brukerne eller de som driver nettsidene kan se med det blotte øyet. Via dataene blir besøkene videresendt til maskiner i utlandet som forsøker å legge inn ondsinnet kode på maskinen. Via denne kan kriminelle komme seg inn i maskinene og hente ut data, eller bruke datakraften til kriminell aktivitet. Om du har vært påpasselig med sikringen av maskinen din skal du likevel være på trygg grunn.

- Vi har god oversikt og fortløpende kontakt med de nettstedene som er i vår målgruppe. Men om du selv har vært påpasselig med antivirus og internettsikringen på din egen maskin så skal du være et godt stykke på vei. Slike sikkerhetsprogrammer skal vi ikke si at tar alt, men det tar det meste av dagens ondsinnede programvare, forklarer Samuelsen til slutt.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen