Ingen kjøper Blu-ray

- I april og mai ble det solgt bare 1.600 Blu-ray-spillere, men hele 27.000 DVD-spillere, forteller Elektronikkbransjens informasjonssjef Erik Andersen til Teknofil. I månedene januar, februar og mars var salget 2.000 Blu-Ray-spillere og 25.000 vanlige DVD-spillere.
 
Salget av frittstående høydefinisjons-spillerne går med andre ord tregt. Men det gjelder ikke Blu-Ray-spillerne som er integrert i spillkonsollen Sony PlayStation3: - Hittil i år er det solgt 17.000 PS3, og vi har hatt tomme lagre de siste to månedene, forteller Morten Christoffersen hos importøren Nordisk Film.

DVD-spillere går som hakka møkk
Før 2008 er omme, regner elektronikkbransjen med å selge totalt 20.000 Blu-Ray-spillere og 250.000 DVD-spillere. I 2007 var salget 10.000 HD-DVD-/Blu-Ray-spillere og 265.000 vanlige DVD-spillere. Hjemmekinopakker med integrert DVD-spiller er ikke medregnet i disse tallene. Det går bedre med PlayStation3: - Vi solgte 59.000 PS3 i fjor. I år regner vi med å selge vesentlig flere, forteller Morten Christoffersen til Teknofil.

Uinteresserte amerikanere
Frittstående Blu-Ray-spillere har heller ikke utløst den helt store interessen hos amerikanerne. I begynnelsen av juni kunngjorde markedsanalytikerne i firmaet NPD en ny undersøkelse. Den viser at færre enn 9 prosent av amerikanere som har HD-skjerm hjemme, planlegger å kjøpe Blu-ray-spiller. Bare 6 prosent av alle som ble spurt, er interessert selv om spillerne bare koster 2000 kroner i USA.

Fornøyd med DVD
40 millioner amerikanske husstander har hittil skaffet seg HD-klar flatskjerm. I følge NPD-undersøkelsen visste bare 45 prosent av dem hva Blu-ray var. De fleste var mer enn fornøyd med bildekvaliteten fra vanlige DVD-plater. Blant de som har PlayStation 3, brukte bare 43 prosent spillkonsollen til å se Blu-Ray film.

Toshibas comeback?
Det store salget av vanlige DVD-spillere i Norge tyder på det samme. Nye DVD-spillere med heldigital HDMI-kontakt kan oppskalere bildet og forbedre gjengivelsen på store flatskjermer. Toshiba utvikler nå en DVD-spiller som kan oppskalere til 1080p og levere bedre bilde enn alle konkurrentene. Hvis ryktene medfører riktighet, vil Toshiba dermed få et comeback etter at de led nederlag med sitt HD DVD-format. Den nye Toshiba-spilleren kommer i desember.

- DVD er "godt nok"
Folk flest har med andre ord ikke falt for HD-film. Det kan være flere årsaker:
1) Mange synes at DVD er "godt nok" og HD gir minimal tilleggsverdi.
2) Utvalget av Blu-Ray-film er beskjedent. I Norge er det utgitt bare 200 titler.
3) Blu-Ray-spillerne er forholdsvis kostbare.
4) Blu-Ray-spillere bruker så lang tid på å starte avspilling at mange opplever dem som uakseptabelt trege.

Nye Blu-Ray-spillere underveis
Nye generasjoner av Blu-Ray-spillere uten barnesykdommer og til lavere priser rykker etter hvert inn på markedet. I mellomtiden velger mange å erstatte sin gamle DVD-spiller med HDMI-kontakt som formidler heldigitalt signal til TV-en, og oppskalering som gir bedre bilde.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen