Anmeldelse
Ben Barnes som den smukke Dorian Gray.

Ingen grå Dorian

Den unge kjekkasen Dorian Gray ankommer 1890-tallets London for å innta det snobbete huset og miljøet til sin nylig avdøde far – en far han forøvrig ikke var bestevenn med. Dorian blir raskt dratt inn i en hedonistisk livsstil av sin eldre herrevenn Harry, mens hans kunstnervenn Basil maler et aldeles fortreffelig portrett av smukkasen. Dette maleriet viser seg å ha en makt som overgår Dorians villeste fantasi.

Dorian Gray er den nyeste filmatiseringen av romanen The Picture of Dorian Gray fra 1891. Forfatteren av denne boka er ingen andre enn selveste Oscar Wilde – en av de mest siterte personene på dagens Internett. Ben Barnes, kjent som prins Caspian fra Narnia-filmene, inntar rollen som Dorian, mens Colin Firth spiller den eldre vennen Harry. Regissør Oliver Parker har tidligere lagd Othello med Laurence Fishburne og de fjollete St. Trinian's-filmene.

Paralleller og motsetninger

Vi blir introdusert for rake motsetninger i Dorian Gray – fra fisefin overklasse til skitten elendighet på gatenivå. Alle miljøer og rollefigurer bidrar til en kledelig og fargerik atmosfære, som ved begynnelsen også har en viss mystikk (i alle fall for de som ikke er kjent med Wildes roman fra før). Filmen begynner in medias res med Dorian som tilsynelatende gjør grusomme handlinger, og dette skaper en fin oppbygging når det neste vi ser er Dorian ett år tidligere som en høflig og litt keitete ung mann.

Slike motsetninger og paralleller er det mange av i Dorian Gray. Ved riktig bruk er dette gode klassiske trekk, og Dorian Gray skuffer ikke i så måte. Eksempler på interessante paralleller er for eksempel Harrys overgang fra kynisk livsnyter til en mer eller mindre bekymret familiefar ved et par like anledninger, og Dorians pianokonserter ved begynnelsen og slutten som har helt ulik stemning. Alle disse elementene sørger for at vi blir satt mer inn i Dorians situasjon – splittelsen hans mellom å være den totale satan og den engleaktige gentlemannen han egentlig ønsker å være.

Ekstrem-hedonist

Et ganske tydelig tema i Dorian Gray er tanker og refleksjoner rundt det gode liv og livsnytelse – eller hedonisme som vi også kan kalle det (ekstremhedonisme for Dorians del). Budskapet her er tvetydig: er det farlig å nyte livet? Er det usunt for sjelen? Det kan virke som filmen er en antisex-kampanje, men med tanke på forfatteren Oscar Wildes forhold til de samme emnene, er det klart at både roman og film grenser mot en viss parodisk fremstilling av hvordan man blir "råtten" av kroppslige gleder. Denne tvetydigheten er kanskje litt vanskelig å se, men det får bli opp til enhver å bedømme selv. Bak fasaden finner vi også for eksempel såre bemerkninger som at nytelse og lykke ikke er det samme.

Filmen er i all hovedsak vellagd: den er ikke kjedelig et eneste sekund og får frem god atmosfære – mye takket være den fabelaktige musikken. I tillegg får vi en del komiske elementer som vitner om Wildes ironiske fortreffelighet – scenen med Dorian vs. mor/datter er et av høydepunktene i så måte. Hvis jeg skal trekke frem et mulig, fremtredende negativt aspekt, må det bli at det kan være problematisk å identifisere seg eller få sympati for hovedrollen. Dorians interne kamp mot sine indre demoner kommer kanskje ikke så godt frem, men for min del var det ikke nødvendig for å nyte filmen.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Dorian Gray kunne blitt en stiv og humørløs fiasko, men har blitt et drivende godt drama med glimt i øyet. Oscar Wildes subtile ironi over moralisering og religiøs dogmatisme kommer kanskje ikke så godt frem, men på den annen side skal dette nettopp være litt skjult. Dorian Gray er uansett først og fremst god underholdning med et småsært tema og bra fremføring.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen