(Bilde: Hardware.no/istock)

Ingen vet når DLD kommer

Kommer ikke til årskiftet likevel, melder justisdepartementet.

Det omstridte Datalagringsdirektivet blir utsatt nok en gang, melder Aftenposten. Dette er tredje gang direktivet blir utsatt, og Justis- eller Samferdselsdepartementet vil ennå ikke sette en fast dato.

Vil lagre alt i 6 måneder

Direktivet medfører at alle tilbydere av telefoni og internett blir pålagt å registrere hvem kundene har kontakt med. Dette inkluderer navn, adresse, samt telefonnummer eller IP-adresse, til begge kommuniserende parter. Tidspunkt, varighet og lokalitet skal også lagres i seks måneder.

Her er alt du trenger å vite om datalagringsdirektivet

Datalagringsdirektivet ble opprinnelig vedtatt i 2011 av stortinget.

Utsatt til 2013

Planen var opprinnelig å innføre direktivet i april i år, men dette ble senere skjøvet frem til juli i år. Så kom det frem at det fortsatt ikke var avklart hvem som ville betale for det hele.

Direktivet ble dermed utsatt nok en gang. Denne gangen skulle direktivet innføres rundt årskiftet 2012/2013. Slik ble det ikke. Overfor Aftenposten innrømmer Samferdselsdepartementet nå at de ser for seg at direktivet innføres i slutten av neste år.

– Det jobbes med en plan at det skal skje i løpet av 2013, men vi kan ikke love noe, sier statssekretær Geir Pollestad fra Senterpartiet til Aftenposten.no.

Fortsatt spørsmål om kostnad

Hovedgrunnen til utsettelsen skal fortsatt være på grunn av kostnadsspørsmålet. Ingen vet akkurat hvor mye det vil koste, og det er fortsatt ikke bestemt hvem som vil ta regningen, som antas å være på flere hundre millioner kroner.

Departementet skal gjøre en utredning for å finne ut av nettopp dette, og om noen uker skal en forskrift være klar. Den skal gjøre rede for hvem som egentlig skal betale det hele.

– Dersom kostnadsfordelingen krever en lovendring, må den ut på høring, forteller Pollestad til Aftenposten.no

Før den økonomiske utredningen engang kan starte må imidlertid selve datalagringsforskriften være på plass. Dette er det Post- og teletilsynet som har ansvar for, og de har fortsatt ikke rukket å bli ferdig med den.

I tillegg til kostnadsspørsmålet skal det være flere sider ved Stortings-vedtaket som skurrer. Flere av punktene skal være motstridende, noe som vil gjøre det svært vanskelig for blant annet nettleverandørene å oppfylle kravene de stiller.

DLD-fri 2012

Utsettelsen av datalagringsdirektivet betyr altså at IP-adresser vil fortsette å bli lagret i 21 dager, mens telefonnummer og lokalitetsdata vil bli lagret i tre måneder – hovedsakelig for fakturaformål. Når datalagringsdirektivet innføres vil dette altså utvides til seks måneder, i tillegg til at e-postinformasjon vil kunne overvåkes.

Hva synes du om datalagringsdirektivet? Er det overformynderi, eller er det et godt verktøy for å fange kriminelle og terrorister? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen