Indias satellitt har ankommet Mars
Teknofil
(Bilde: NASA)

Indias satellitt har ankommet Mars

Overlevde den 650 millioner kilometer lange reisen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

India har nettopp blitt med i en veldig eksklusiv klubb. I dag ankom deres første interplanetariske satellitt Mars, en bragd tidligere kun gjennomført av USA, Den europeiske romorganisasjonen ESA og den tidligere Sovjetunionen. 

Lang reise

Satellitten ble sendt opp i verdensrommet i november i fjor, og brukte 300 dager på den 675 millioner kilometer lange reisen. Flere skal ha vært redde for at satellitten ikke ville klare å bremse i tide da den ankom Mars, etter at det ble rapportert om motorproblemer underveis.

Selv med en topphastighet på 22 000 kilometer i timen klarte imidlertid satellitten å stoppe i tide, og navigere seg til akkurat riktig posisjon. Nå kretser den i bane rundt den røde planeten, og vil sende data tilbake til Jorden fortløpende. 

Siden 1960 har det blitt sendt 51 satellitter mot Mars, hvorav 58 prosent av oppdragene feilet. Inderne klarte det på første forsøk, noe som gjør MOM-satelitten (Mars Orbiter Mission) den første i historien til å komme i bane rundt Mars på første forsøk. 

Relativt billig 

MOM vil benytte seg av fem verktøy for å kartlegge planeten og søke etter livstegn, slik som et høyoppløselig kamera og en metansensor.

Sammenlignet med flere satellitter sendt opp av NASA er MOM rimelig primitiv, men kostet til gjengjeld «bare» 74 millioner dollar å lage. NASAs ferskeste Mars-satellitt, kalt Maven, hadde en prislapp på 671 millioner dollar. 

Det skjer ting på bakken også: 
Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars »

(Kilde: Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen