Anmeldelse

In the Valley of Elah

Hank Deerfield, spilt av Tommy Lee Jones ("No Country for Old Men"), mottar en telefon fra militæret om at sønnen ikke har kommet hjem fra perm i USA etter tjenestegjøring i Irak-krigen. Som en gammel patriot og sersjant reiser en bestemt og disiplinert Deerfield for å lete etter sin forsvunne sønn, og mottar etter hvert hjelp fra politietterforskeren Emily Sanders, spilt av Charlize Theron ("Monster"). Sammen legger de ut på en ferd med sjokkerende avsløringer som ryster selve fundamentet av tro og moral de står på.

Sped begynnelse

Tommy Lee Jones spiller en garvet og smart, men småbitter far.
Tommy Lee Jones spiller en garvet og smart, men småbitter far.

"In the Valley of Elah" er en veldig nøktern og gråtonet film, med mange triste fjes og dunkle omgivelser. Denne stilen passer den tragiske fortellingen som hånd i hanske, men Paul Haggis' grep om regien sørger bare delvis for å dra nytte av denne stemningsskapingen. Filmen er for lang og til tider ufokusert. Hvorfor ikke legge mer vekt på personlige relasjoner? Filmen har dessuten en treg og uengasjerende start og er til tider saktegående. Vi får vite at Hank Deerfields sønn ikke kom tilbake etter perm, Deerfield drar på leting og det er det. Ikke et veldig spennende anslag, med andre ord.

Begynnelsens manglende evne til å gripe fatt i seeren blir unnskyldt hvis man fortsetter å se filmen og dermed helheten. Uten å røpe for mye er starten ganske effektiv med tanke på kontraster, best illustrert gjennom frasen "skrikende taushet". Tommy Lee Jones spiller fremragende i denne filmen og klarer å uttrykke et nitrist ansikt gjennom hele veien, uten å virke parodisk. Skuespillet til Charlize Theron og de andre viktige rollene er også meget dyktig gjennomført, uten at det føles for sterilt. Det er dessverre ikke skuespillet det står og faller på når det kommer til en totalvurdering av filmen.

Sjelesorg

Det er mye symbolikk og politiske undertoner i "In the Valley of Elah". For eksempel trekker regissøren tankene til den bibelske kampen mellom David og Goliat i Elah-dalen. For i denne filmen er den kalkulerte og modige Deerfield en underlegen David overfor den ikke-eksisterende hjelpeviljen og forståelsen de offentlige myndighetene praktiserer. Slik blir staten Goliat. Dessverre fungerer denne sammenstillingen bare delvis. Den både er overtydelig samtidig som den virker vag og fremmed. Den politiske kritikken fungerer derimot mye bedre.

Trailer: In the Valley of Elah

Vis større

Trailer: In the Valley of Elah


Gjennom et enkelt grep retter Paul Haggis en bitende kommentar til den amerikanske staten og dens håndtering av krig, soldater og folk generelt. Den amerikanske flaggkoden forteller at et flagg som henger opp ned betyr at det er stor nød. Ved å bruke denne analogien direkte i fortellingen, sier Haggis oss noe om karakterenes følelsesliv og deres stadig vaklende tro på sitt fedreland.

Konklusjon

"In the Valley of Elah" er dessverre for lite engasjerende til tider, noe den lider av fra første sekund. Man blir allikevel rørt til tårer ved visse anledninger, men når historien er såpass ujevnt fortalt og noe av symbolikken går seg vill, sitter man igjen med en liten skuffelse i magen til en ellers god filmopplevelse. Tross alt har filmen en historie som byr på overraskelser, patos og refleksjon.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen