Test

In the Garden of the Unearthly Delights

Horrified er kanskje et av de mest undervurderte bandene fra den greske death metal-undergrunnen i begynnelsen av 1990-årene. Den første offisielle utgivelsen deres var demoen "Prophecy of Gore" som kom i 1990. Denne demoen ble veldig ettertraktet og ble nevnt i nesten alle trade-lister og fanzines. I 1991 kom 12" EP-en "Eternal God". Denne EP-en er i dag ekstremt sjelden og blir omtalt som en kult-plate. På sin neste utgivelse, "The Ancient Whisper of Wisdom", tok bandet i bruk elementer som kvinnevokal, orkestrale arrangementer og andre avant garde-elementer. Horrified var blant de første til å gjøre dette.

Debutalbumet "In The Garden of the Unearthly Delights" kom i 1993, og selv om den positive responsen var overveldende bestemte bandmedlemmene seg for å legge Horrified på is. Først i 2002 kom neste album, "Deus Diabolus Inversus", med gjestemusikere som Michael Åkerfeldt og Petra Ariadne Westerkamp. Nå er debutalbumet remasteret og gitt ut på ny med "Eternal God" og "The Ancient Whisper of Wisdom" som bonus.

Eksotisk og spennende

Horrified kommer fra samme scene som Sceptic Flesh, Rotting Christ og Necromantia. Gamle greske helter. Horrified skiller seg dog drastisk ut fra de andre greske bandene på begynnelsen av 90-tallet. I stedet for å følge samme linje som nevnte band siktet Horrified andre steder. Resultatet er noe som på den tid var unikt i metal-historien og spesielt i gresk metal-historie. Den eneste sammenligningen som kan gjøres, og den passer absolutt ikke alltid, er tidlig Moonspell. Dette er mest på grunn av de langtrukne melodiene og atmosfærene, samt det faktum at vokalistene begge har en middelhavs-aksent og låter en smule eksotiske.

Den viktigste forskjellen fra resten av den greske death metal-scenen og Horrified er de tidligere nevnte avant garde-elementene, orkestreringen og bruken av ukonvensjonelle instrumenter. Resultatet er noe som heller mer mot melodisk doom/death metal enn vanlig dødsmetall.

"The Awakening" åpner albumet med eksotiske melodier. Bandet introduserer lytteren til en melodisk, mystisk og nesten okkult utgave av death metal. Temposkiftene er mange og holder interessen for musikken stadig oppe. Den brutale vokalen til frontmann Gore passer perfekt med de mørke komposisjonene. Hvert enkelt instrument er perfekt plassert i mixen. Gitarene pumper ut dystre og tyngende riff mens leadgitar-partiene er nydelig utførte og løfter albumet til stadig nye høyder siden de passer perfekt inn i alle de atmosfæriske elementene. Det hele har et tidløst preg over seg og sangene låter fortsatt like kraftfulle og spennende.

Etterlengtede bonusspor

Som bonus finner vi som sagt EP-ene "Eternal God" og "The Ancient Whisper Of Wisdom". De tre sangene fra førstnevnte står fortsatt sterkt, selv om de høres mye mer primitive ut enn resten av låtene på EP-en "The Ancient Whisper Of Wisdom" og "In The Garden Of Unearthly Delights"-albumet. Disse sangene er uten orkester og kvinnevokal. De har til og med et smått thrasha preg over enkelte riff, selv om atmosfæren ikke viker for langt unna den greske metaltradisjonen.

Sangene fra "The Ancient Whisper Of Wisdom" er minst like gode som album-låtene. Dette er de første Horrified-sangene med orkestrering og kvinnevokal. Bruken av keyboard i disse låtene er intet mindre enn utmerket. Til slutt får vi en låt fra 2002-albumet "Deus Diabolus Inversus". Denne låter mye tyngre enn resten av låtene, spesielt gitarene, og ble innspilt med Fredrik Nordström i Fredman Studios.

Konklusjon

En episk juvel av et album har altså nå fått enda bedre lyd, ny booklet og coverart, samt bonusspor i form av "Eternal God" og "The Ancient Whisper Of Wisdom" EP-ene. Denne nyutgivelsen er et viktig dokument som trekker en av metallens mest spennende album frem fra glemselen. Sangene fra dette klassiske albumet har fått seg en alvorlig ansiktsløftning på denne utgivelsen, men forblir praktisk talt helt intakte. Det er langt fra noen lett jobb å remastre dette albumet. Den originale sounden må bevares, samtidig som det hele skal låte klarere og mer kraftfult. Å miste essensen til et album som dette ville momentant ha tatt livet av det. Heldigvis er ikke dette tilfelle, det har bare blitt forbedret og låter bedre enn noensinne.

Horrified In the Garden of Unearthly Delights   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen