Test

In My Country

Sannhets- og forsoningskommisjonen ble opprettet i 1996 av den sør-afrikanske regjeringen for å etterforske og avsløre overtramp av menneskerettighetene under apartheid-regimet. Kommisjonen fulgte det sør-afrikanske "ubuntu"-prinsippet om forsoning og tilgivelse. Mer enn 20 000 vitnet foran kommisjonen og fortalte historier om tortur, kidnapping, forsvunnede familiemedlemmer og drap. De tiltalte ble lovet amnesti om de erkjente sin skyld, fortalte den hele stygge sannheten og kunne bevise at ugjerningene var politisk motiverte. "Jeg fulgte kun ordre" var den vanligste unnskyldningen.

Juliette Binoche spiller Anna Malan, journalist, poet og afrikander. Hun får jobben med å dekke høringene for en radiostasjon. Hun møter Langston Whitfield, spilt av Samuel L. Jackson, som jobber for The Washington Post. De to har vidt forskjellige syn på saken. Anna tror på "ubuntu"-prinsippet mens Langston mener de berørte fortjener hevn og at kommisjonen bare er enda et bevis på at den hvite mann nok en gang ustraffet slipper unna sine forbrytelser.

Filmen prøver og feiler

Den første feilen "In My Country" gjør er å legge altfor mye vekt på den påtvungne og urealistiske romansen mellom hovedrollene. Det er tydeligvis mer viktig å tvinge på seeren en oppdiktet og unødvendig romanse enn de faktiske tragediene som kom frem i lyset under kommisjonens arbeid. Denne feilen er meget alvorlig fordi den nærmest gjør de grusomme historiene som kommer frem trivielle.

Alternativ tekst mangler
...men inni er vi like.

Historien om Sannhets- og forsoningskommisjonen og høringene fortjener virkelig en film av samme kaliber som "Schindler’s Liste" eller "Hotel Rwanda". En film som bringer det historiske dramaet til oss på en måte som hjelper oss med å bære historiens byrde og å lære av den. "In My Country" prøver å være den filmen, men mislykkes.

Svake filmkarakterer

Jackson og Binoche, et av de mer merkelige filmparene i nyere år, har ikke fått gode roller å spille. De gjør sitt beste ut av det lille de har. Juliette Binoche er en utmerket skuespiller, men hun er veldig fransk, noe som gjør afrikaans-dialekten hennes, på det beste, middelmådig. Hun er slett ikke troverdig i rollen som en sør-afrikansk poet og journalist. Anna Malan er altfor underutviklet som filmkarakter til at hun får vist hva hun kan, og det samme gjelder Jacksons karakter.

Når Annas naive idealisme kolliderer med Langstons bitterhet har filmen en sjanse til å våkne til liv. Men filmen legger aldri opp til at hendelsene virker logiske. Anna og Langston ender opp med å ha en affære, selv om begge er gift og har barn. Det blir aldri på skikkelig vis lagt opp til at dette på noe vis virker naturlig. De er utro, men har ikke følelser for hverandre. "Heldigvis" leder denne affæren til en av filmhistoriens mest latterlige farvel-replikker. Det er direkte flaut å tenke på at den måtte komme fra en så fremragende skuespiller som Juliette Binoche.

In My Country   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen