Imacon filmscannere

Anders Espersen fra Imacon var kommet fra Danmark for å presentere sitt leveringsprogram, og jeg ba om og fikk en grundig demonstrasjon av selve flaggskipet blant filmscannere: Imacon Flextight 848.

Flexscan 848 er på alle måter et topp-produkt. Den måler 220 x 385 x 645 mm, og vekten er på 17 kilo. Den scanner alt i film opp til 120 x 245 mm, både positiv og negativ. Som om ikke dét skulle være nok kan den scanne fotografiske prints i opptil A4. Som for virkelig å understreke seriøsiteten har den SCSI-grensesnitt, som i disse USB- og FireWiretider er blitt sjeldent bortsett fra på utstyr på aller øverste hylle. USB og FireWire er utvilsomt bekvemt, men krever at operativsystem og maskinvare støtter disse standardene. Med SCSI har man større muligheter til kompatibilitet, og forfatteren av disse linjer er en varm SCSI-tilhenger selv om alle moderne operativsystemer inkludert Linux støtter både USB2 og FireWire. For å ivareta brukervennligheten optimalt for flest mulig kan Flextight 848 skilte med at den også har FireWire-tilkopling - noe som selvfølgelig er nok et pluss for et fotografisk produkt i særklasse.

Denne scanneren koster i oktober 2003 dessverre 177 000 norske kroner inkludert moms, og dette var den eneste svakheten jeg kunne finne ved denne scanneren, som i sannhet gir film nytt liv.

Under demonstrasjonen brukte Imacon-vidunderet ikke mer enn 90 sekunder på å scanne et 24x36 negativ i 4000 ppi og 16-bit. Filen ble på 115 Mb. Flextight 848 kan scanne i opptil 8000 ppi, og gjør man dette vil filen i 16 bits TIFF bli på 461 Mb. Kvaliteten var synbart overlegen i forhold til anerkjente scannere som Nikon LS-4000 og LS-40 til tross for at disse modellene er ledende i sine respektive klasser, men ettersom prisen som må betales for å få ta med seg hjem en Imacon Flextight 848 er langt over 150 000 sier det seg selv at verktøy i denne kategorien bare vil ta en liten andel av markedet. Det betyr at denne type scannere ikke vil kunne konkurrere på pris med digitale speilreflekskameraer, hvilket vil medføre at et klart flertall av fotografer vil bruke digitalt i stedet. Trykkere og reproanstalter finner utvilsomt et funksjonelt redskap i en Imacon 848, men den meget høye pris gjør at fotografer i de aller fleste kategorier må forventes å velge digitale opptaksteknikker fremfor kombinasjonen film/Imacon filmscanner.

Møtet med Imacon-scannerne overbeviste meg, paradoksalt nok, om at filmens fremtid på lang sikt er begrenset til å være et nisjeprodukt. Når man må opp i et svært høyt prisnivå for å få en filmscanner av ypperste klasse, samtidig som digitale kameraer og da spesielt speilrefleksmodeller hele tiden forbedres, blir valget enkelt. Dagens digitale speilrefleksmodeller til under 20 000 kroner leverer resultater som ved opptak i RAW/TIFF og riktig etterbehandling av bildefilene er like gode eller bedre enn scanninger av 35mm diasfilm når en filmscanner til 6000-15 000 kroner brukes, og nesten like detaljrike som scanninger av negativfilm. Samtidig er tilleggskostnadene og tidsbruken ved fremkallingsprosedyren eliminert. En Imacon Flextight 848 er i stand til å frembringe det lille ekstra av bildeinformasjon, og går nok utenpå det aller meste av digitale (speilrefleks)kameraer. Imidlertid er forskjellen i ferd med å forsvinne i takt med utviklingen av stadig bedre bildesensorer.

Spesialprogramvaren som medfølger er kompatibel med så vel PC som Mac. Siden jeg ikke har prøvd det, vet jeg ikke om Imacons medølgende programvare vil virke under Linux/Wine eller Codeweavers CrossoverOffice, noe som er aktuelt for eventuelle kjøpere som bruker PC og vil unngå produktaktiveringen som de seneste Windows-versjoner er belemret med. Det finnes programvare for Linux som kan behandle 16-bits filer, det springende punktet her er om styringsprogramvaren for scanneren vil virke.

Dmax oppgis til hele 4,8, og scanneren kan utstyres med diasmagasin for automatisk scanning av et stort antall lysbilder. For å redusere bildestøyen til et minimum er CCD'en utstyrt med et kjølesystem som sikrer at varmeutvikling ikke kan ødelegge for scannerens evne til å hente frem detaljer fra de aller tetteste lysbilder. Imacon kaller det prinsippet som brukes ved scanningen "Virtual Drum." Dette indikerer at man etterlikner den tette tilpasningen og nøyaktigheten under scanning som er karakteristisk for trommelscannere, men selvfølgelig uten den bruk av oljer eller geléer som disse er avhengige av.

Imacon 848 er en kompromissløs scanner som på grunn av sin høye pris tjener til å illustrere hensiktsmessigheten av at stadig flere amatører og profesjonelle velger en heldigital opptaksteknikk, men den viser også at tradisjonell film fortsatt har kvaliteter som kan utnyttes med optimaliserte verktøy.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen