Test

Illusjonisten

Edward Norton, kjent fra sin enorme innsats i "American History X", er tilbake, denne gangen i en magisk rolle plassert i et historisk Europa rett før første verdenskrig. Historien er faktisk relativt klassisk, Norton spiller den fattige arbeidergutten som forelsker seg i den snasne, adelige dama han ikke kan få. Hun spilles forresten av fremadstormende Hollywood-babe Jessica Biel.

Kjærlighet og magi funker ikke alltid sammen.
Kjærlighet og magi funker ikke alltid sammen.

Magi og mord

Men der slutter også likheten med klassisk klinefilm. Nortons karakter forsvinner fra lerretet for flere år, bare for å komme tilbake til Østerrike som den mystiske Eisenheim, en illusjonist av ypperste klasse. Det tar ikke lang tid før alt som kan krype og gå av Wiens adel sitter benket på hans forestillinger. Deriblant hører også den arrogante kronprisen Leopold, spilt av Rufus Sewell, og hans fremtidige prinsesse, grevinnen av Tessen. Vi trenger ikke være magikere for tenke oss frem til at nevnte grevinne selvsagt er jenta som gav Eisenheim våte drømmer i barndommen.

Ikke bare krangler altså Eisenheim og den elegant kledde kronprinsen vår om samme dama, neida, høviske Leopold er også fast bestemt på å avsløre illusjonistens magi og vise for den gemene mobb at det dreier seg om intet annet enn fingerferdigheter og tekniske hjelpemidler. Leopold setter sin tidvis korrupte politisjef ved navnet Uhl, portrettert av Paul Giamatti, på saken. Sistnevnte havner fortere enn du klarer å si "abrakadabra" i en forvirrende etterforskningen preget av magi, sjalusi, et skittent mord og en sammensvergelse som kan skade selveste keiseren.

Stilsikker

Er det magi eller bare raffinert juks?
Er det magi eller bare raffinert juks?

Til tross for at hovedtrekkene i "Illusjonisten"s historie virker kjent, og nesten forutsigbare, klarer regissør Neil Burger å levere en thriller som sitter. En av grunnene er uten tvil filmens gjennomførte stil innen alt fra kostymer, musikk, farger og ikke minst kameraarbeid. Greit nok at kronprins Leopold er overlegen alkoholiker som slår kvinnene sine, men fader heller, folkens, det er sjelden vi har sett bedre kledd drittsekk på film. Kort sagt utmerker Burger seg med et øye for detaljer ikke alle hans kolleger kan skryte av.

Illusjonisten   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen