Ikke tabu å ta med mobilen på do

Ikke tabu å ta med mobilen på do

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Telenor har gjennomført en stor undersøkelse blant sine kunder for å finne ut hvordan de egentlig bruker en smarttelefon. Til dels er svarene omtrent slik du kunne tenke deg.

For eksempel viser undersøkelsen at nesten 6 av 10 av de av oss som har smarttelefoner - og det begynner å bli en del - anser oss som avhengige av mobilen. Faktisk er det så ille at en føler seg avskåret fra omverdenen uten telefonen. Og det gjelder også de over 50 år.

Brukes til andre ting enn å ringe

Undersøkelsen viser også at 1 av 10 mener at telefonens primærfunksjon - altså å ringe - ikke er all verdens viktig. I stedet brukes den til alt mulig annet som e-post, ta bilder, kalender og lignende.

- Stadig flere bruker også mobilen til andre ting enn å snakke i den. Over 3000 kunder har fortalt oss at datatrafikk på mobilen er viktigere enn å sende SMS. På rekordtid har vi utviklet et så intimt forhold til smarttelefonen, at den nå får bli med oss inn på det aller helligste, nemlig toalettet, sier Anders Krokan, informasjonssjef i Telenor.

Sove og sex og sånn

Faktisk er det nå sånn at halvparten av oss faktisk bruker mobilen som vekkeklokke. Uten at undersøkelsen sier noe om det, er det vel grunn til å anta at salget av vekkeklokker har gått noe ned de siste ti årene...

Og når vi først snakker om tanker rundt senger... 30 prosent av oss bruker mobilen til å flørte. Men om vi ser på aldersgruppen under 30 år, så flørtes det ifølge Telenor «hemningsløst». Vi skal holde oss for gode for å spekulere i hva det kan bety.

- Intimitet med mobilen

Men så over til det som åpenbart har vært hovedfokuset på undersøkelsen: Hvor mange bruker telefonen på do, og hva i alle dager bruker vi den til når vi sitter deg og presser?

- Vår nye intimitet med smarttelefonen smitter også over på andre. Nå både snakker vi i telefon, sender SMS og jobber mens vi gjør vårt fornødne – alt i tett dialog med noen i andre enden av mobilen, sier Krokan.

Ifølge undersøkelsen er det rundt 4 av 10 som er tilbøyelige til å bruke telefonen på do i større eller mindre grad. Det er snakk om rundt halvparten av guttene og en fjerdedel av kvinnene.

«Sitter på do» - via Facebook for iPhone

Men om en først ser på hvordan telefonen blir brukt på do, så er det jenter som er mest tilbøyelige til å slå av en prat.

Av dem som bruker telefonen på do, er jenter mer enn 50 prosent mer tilbøyelige til dette enn gutter! Jenter er også langt mer villige til å oppdatere statusen sin Facebook mens det renner i andre enden...

Vi gutter derimot, vi liker å skrive SMS, spille spill - men aller helst oppdatere oss på nyhetsbildet.

Som mediefolk vet vi jo at mange mener det står mye dritt i avisene. Hvor avisene blir lest, kan jo kanskje være en påvirkningskraft?

Uansett: Telenor har funnet flere «spennende» fakta om dobruk: De rike utnytter tiden på do best. Av de med inntekt over 900.000 kroner sier halvparten at de bruker mobiltelefonen på toalettet.

Blant de med inntekt under 300.000 kroner oppgir til sammenligning 60 prosent at de aldri bruker den på do.

PS! Det har ofte vært snakk om å gjøre det slutt via SMS-meldinger. Skal vi tro undersøkelsen til Telenor er det heller lite utbredt - men 1 av 20 er kanskje noen for mange?

Andre funn i undersøkelsen

  • Nesten fire av ti smarttelefoneiere sjekker mobilen i alle mulige pauser, mens de venter på bussen, står i kø, venter på noen i et møte osv. De yngste bruker mobilen klart hyppigst for å fylle dødtiden, hele 57 prosent av de under 30 år gjør det, mot kun 21 prosent av de over 50 år.
  • Over en av tre bruker smarttelefonen til forskjellige formål når de står i kø eller venter på bussen. Langt flere menn enn kvinner bruker smarttelefonen som tidsfordriv. Hele 48 prosent av mennene gjør det, mot 39 prosent av kvinnene. De yngste er de ivrigste mobilfiklerne mens de venter på bussen eller står i kø. Hele 65 prosent av de under 30 år bruker mobilen for å få tiden til å gå, mens kun 16 prosent av de over 50 gjør det samme.
  • En av tre bruker smarttelefonen ofte når de kjører kollektivt.
  • Halvparten av oss har mobiltelefonen som en vanlig fritidssyssel hjemme, selv om vi har tilgang på både datamaskin og TV.
  • Halvparten bruker mobiltelefonen til å surfe, sjekke mail og bruke applikasjoner mens de ser på TV. Overraskende nok er det langt flere menn enn kvinner som er såkalte multitaskere. 63 prosent av mennene kan se på tv og bruke smarttelefonen samtidig, mot 51 prosent av kvinnene.
  • For en av tre forekommer det at de drar frem mobiltelefonen midt under middagen, mens 17 prosent innrømmer at de en sjelden gang har surfet på nettet eller lest mail under en date.
  • Smarttelefonen er også en vanlig følgesvenn når vi drar på hytta. Hele 45 prosent bruker smarttelefonen til å sjekke mail, surfe og til å bruke applikasjoner på hytta, og en av fire gjør det ofte.
  • En av fem bruker ofte smarttelefonen til å sjekke mail, surfe og bruke applikasjoner når de er i utlandet. Langt flere menn enn kvinner bruker telefonen i utlandet. En av fire menn gjør det, mot kun 14 prosent av kvinnene.
  • Heller ikke barna slipper unna de voksnes mobilvaner. 20 prosent trekker en gang i blant frem mobilen og sjekker et nettsted eller mailen mens de leker

(Kilde: Telenor)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen