Ikke redd for økt tollgrense

Annonsør­innhold
Les hele saken »


Faksimile fra Dagens Næringsliv (20.04.04)

Dagens Næringsliv kalte det en "gavepakke" da de rapporterte at det nå har blitt flertall på Stortinget for å øke tollgrensen for import av varer til 1000 kroner. Dagens grense satt i 1975 på 200 kroner har allerede blitt notorisk, og har blant annet ført til at enkelte nettbutikker i utlandet tilbyr å sende en separat pakke for hver CD/DVD som kjøpes.

Den store frykten i regjeringen er at norske arbeidsplasser kan gå tapt i konkurransen med Det Store Utland, spesielt innenfor databransjen der mesteparten av folks innkjøp for tiden går over Internett. Dersom tollgrensen økes til en tusenlapp, vil det for eksempel bli mulig å kjøpe prosessorer og minne fra USA uten å tenke på ekstrautgifter utover frakten.

Norske nettbutikker som hardware.no har vært i kontakt med over de siste dagene, har derimot en ganske annen oppfatning enn finansministeren. Mange kunder sammenligner prisene mot USA allerede, og nettbutikkene følger prisene såpass nøye at de er trygge på å beholde kundene selv etter en økning. Prisene på gjennomsnittsinnkjøp over databutikkene her i landet er også større enn 1000 kroner, påpekes det, men de som selger DVD- og CD-plater kan merke dette sterkest.

Sterk konkurranse
Innkjøpssjefen i norges største nettbutikk, Komplett.no, som også driver nettbutikker i Sverige og Tyskland, er ikke redd for litt ekstra konkurranse:

- Norske databrukere er svært godt informert om prisnivået i andre land og ville uansett ikke finne seg i å betale mer enn kunder i f.eks. Sverige eller Storbritannia, sier Dag Pettersen i Komplett.no om situasjonen slik den allerede er i dag.

- Prisene på datautstyr i Norge er helt klart konkurransedyktige i forhold til resten av Europa og således vil dette ikke medføre større konsekvenser for oss, kommenterer Pettersen videre, og henviser til den skarpe konkurransen som allerede finnes blant norske nettbutikker.

Lite å spare i utlandet
For Netshop (tidligere Hardwarebutikken) er dette ikke en problemstilling de har brukt mye tid på, men heller ikke der i gården nærer de noe særlig frykt for en eventuell økning:

- Det norske markedet er vannvittig presset på pris på datakomponenter, sier Svenn-Aage Lysebo i Netshop, og fortsetter: Det vil være lite å hente for forbrukeren å bestille i andre land, dog selvsagt med noen få unntak. Varene vi selger er også stort sett tollfrie i dag.

- For norske nettbutikker som spesialiserer seg på salg av musikk-CD-er etc. vil det selvsagt være en langt større utfordring, legger han til, og sier at det kanskje viktigste poenget er service og returpolitikk. Hvem ville vel sende en defekt harddisk til en verdi av 700 kroner til Texas for reparasjoner?

Vi tror de kommentarene vi har innhentet her i stor grad er representative for denne bransjen som helhet. Det gjenstår å se om nettbutikkene får rett i at konsekvensene knapt vil merkes dersom grensen øker. Det er heller ingen garanti for at grensen faktisk blir øket, selv om det er flertall på Stortinget.

(Kilde: Dagens Næringsliv, Komplett.no, Netshop)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen