Ikke programmert til å dø

Fotopia skrev på fredag om at ”Blekkskrivere fra Canon, Epson og Hewlett Packard slutter å virke når produsenten bestemmer det.” og videre ” Mange skrivere inneholder et telleverk som holder rede på hvor mange utskrifter man har gjort. Etter et visst antall, som er forhåndsprogrammert av produsenten, slutter skriveren å virke.”

Akam har kontaktet de nevnte produsentene for å få en uttalelse om dette, og vi har fått veldig konsistente svar fra dem.

En annen historie
Så vidt vi har kunnet bringe på det rene, har blekkskriverne et filter som samler opp spillblekk. Dette filteret har kapasitet til å holde langt flere utskrifter enn det en blekkskriver normalt produserer i løpet av sin levetid. Likevel er det bygget inn en teller for å hindre at dette filteret blir overfylt.

Heidi Seigerud i Canon Norge sier at du får beskjed fra skriveren i god tid før den er full, og dersom du ønsker det, kan filteret byttes. Det koster ca 500 kroner.

HP og Epson sier de ikke har noen teller. Epson har en måler som sjekker fyllgraden i filteret. Solfrid Liland i Epson Norge sier at dersom det er et fullt filter som er grunnen til at skriveren slutter å virke, vil det bli ordnet uten kostnad for brukeren innenfor reklamasjonstiden. Et søk på nettet indikerer likevel at det er en teller, også hos Epson.

Alle produsentene vi kontaktet vektla at det dreiser seg om et svært høyt antall utskrifter før dette over hodet blir noe problem, og de aller fleste vil aldri oppleve det.

Drøy påstand
Vi synes derfor påstanden til Fotopia om at produsentene ”... tvinge(r) sine kunder til innkjøp av ny skriver lenge før den gamle er utslitt.” er noe drøy. I all hovedsak dreier det seg om en nødvendig sjekk for å hindre lekkasjer og søl.

Vi vil likevel poengtere at det hadde nok ikke vært så vanskelig å gjort det mulig å bytte dette filteret selv på en enkel måte. Men dersom fenomenet er så sjelden som produsentene påstår, ser vi ikke den helt store grunnen til å skulle gjøre det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen