Guide

Ikke mer SATA II

Tekst: Andreas Kleppe.


Det er nå en stund siden SATA kunne tilby en busshastighet på opptil 3 Gb/s. Noen mener dette er den nye "SATA II-standarden". Andre vil påstå at spesifikasjoner som NCQ, "hot swap" og "staggered spin-up" også er en del av "SATA II-standarden".

Det skal imidlertid vise seg at denne standarden egentlig aldri har eksistert. SATA II er derimot navnet på gruppen som lanserte en rekke SATA-spesifikasjoner.

Kort om Serial ATA (SATA)
Parallell ATA har sine røtter helt tilbake til midten av 1980-årene. Neste, og siste, generasjon som benytter seg av dette interne ATA-lagringsgrensesnittet, er Serial ATA.

I 2000 ble Serial ATA Working Group, senere kalt SATA 1.0, dannet. Grunnleggerne av denne organisasjonen dannet i 2002 Serial ATA II Working Group, forkortet SATA II. Enda to år senere, i juli 2004, gjendøpte de samme pionerene seg til Serial ATA International Organization (SATA-IO).

Denne nye organisasjonen skal fremme SATA-standarden i det kommersielle markedet, og bidra med hjelp og støtte for integrering av SATA-spesifikasjoner. Vi har alt sett at SATA har tatt over for den 15 år gamle PATA-teknologien. Den nye teknologien er fremtidsrettet, og er forventet til å kunne tilfredsstille våre behov for ytterligere 10 år.

Hva med SATA II?
Det arbeides kontinuerlig med å utvikle SATA-standarden. SATA 1.0 (arbeidsgruppen) lanserte i sin tid selve SATA-standarden og en del tilhørende spesifikasjoner. Etter at gruppen hadde endret navnet til SATA II, ble etter hvert nye og bedre funksjoner for SATA sluppet ut. Blant dem finner vi doblet overføringshastighet på bussen (3 Gb/s), støtte for NCQ (Native Command Queuing), "hot plug" og "staggered spin-up".

Disse spesifikasjonene ble kjent som "SATA II-spesifikasjoner", mens de tidligere spesifikasjonene dermed ble til "SATA 1.0-spesifikasjoner". Nå har SATA-IO, det nåværende navnet på arbeidsgruppen, planlagt nye funksjoner og oppgraderinger, eksempelvis en busshastighet på hele 6 Gb/s. Alle disse er nye spesifikasjoner som tilhører SATA-standarden.

SATA II finnes ikke!
Like etter at SATA II-gruppen lanserte de nye SATA-funksjonene, skiftet de navn for å unngå forvirring. Dersom en harddisk blir oppgitt som "SATA II-disk", betyr det egentlig ikke ingenting annet enn at harddiskprodusenten velger å sikte til den tidligere SATA II-gruppen.

Dersom ikke disken inneholder alle funksjonene SATA II-gruppen kom med, vil en i prinsippet ikke ha noen reklamasjonsrett, for det er ingen funksjoner eller noen standard som heter SATA II.

SATA II blir dermed en irrelevant merking av en harddisk. Dette lå nok også i baktankene da arbeidsgruppen igjen skiftet navn, denne gangen til SATA-IO. Men forvirringen vil nok bare øke når oppfølgeren til "SATA II-standarden" ikke vil bli hetende "SATA III".

Det vil derimot komme nye "SATA-IO-spesifikasjoner". Mest sannsynlig vil de fleste først da forstå problemet. For å forsøke å løse problemet på forskudd har SATA-IO selv gått ut for å prøve å avskaffe markeringen og bruken av "SATA II". Det ønskelige er å oppgi grensesnittet (PATA eller SATA), overføringshastigheten og eventuelle tilleggfunksjoner.

Det finnes altså ingen standard som heter SATA II. Det er kun snakk om forskjellige varianter av SATA-standarden.

Likevel finner vi bruken av "SATA II" på sidene til flere store navn som Hitachi, Western Digital, Maxtor, med flere. Og hver gang det er en slik forvirring, er det alltid vi som forbrukere som til slutt taper på det.

(Kilder: SATA-IO, Intel, Hitachi, Western Digital, Maxtor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen