Ikke la dette skje deg

Sommeren er her, og det er få ganger i året nordmenn er mer avslappet til både lettkleddhet og å spare minnene med mobilbilder. Det eneste som trolig går sesongen en høy gang på dette området er julebordsesongen.

Men marerittet blir stort om mobilen din blir stjålet og du finner dine feriebilder spredd på nett. Bare spør Kåre Conradi som var en smule uheldig for en tid siden.

Det finnes likevel flere tiltak du kan gjøre for å unngå conradifella.

Legg over gode minner
Hans Petter Østrem, sikkerhetsekspert hos Symantec, har gode tips om du frykter at årets mobilbilder skal havne i gale hender. Å se et morsomt bilde fra årets sydentur spre seg rundt er noe ingen ønsker, men for å unngå dette er det viktig at du er føre var.

De bildene du ikke selv engang ønsker å se, skader det ikke å slette før uhellet er ute.

De du derimot ønsker å ta vare på er det ingen grunn til å la slenge rundt.

- Om du har bilder på mobilen du vil ha til senere, bør du så snart som mulig legge bildene over på en PC. Det er to grunner til dette. For det første har du en langt sikrere lagring av bildene her. I tillegg blir de godt lagret slik at du enkelt kan hente de frem senere, forklarer Østrem.


Bilder du har lagret på mobilen ligger tryggere på din PC.

Sikre bildene
Et annet av hans tips er å sikre bildene med en pinkode. Dette er en funksjon de fleste mobiler har som gjør det langt vanskeligere for uvedkomne å finne frem til dine private data.


Slår du på mobilens pikodesikring gjøre du det vanskeligere for uvedkomne å finne dine feriebilder.

Om du er ekstra heldig har mobilen din en innebygd sikring som gir deg god kontroll på innholdet, selv om du mister mobilen.

- Noen mobiltyper har innebygd sikring hvor du kan sende en sms for å slette innholdet. Dette er noe produsentene i økende grad putter inn i mobilene, sier Østrem.

Drep mobilen med SMS
Om du ikke er en av de heldige, så er det likevel ingen grunn til å fortvile. Om din mobil kjører Microsoft Windows Mobile kan du likevel enkelt slette ditt innhold om mobilen forsvinner.

Selskapet Brightpoint tilbyr nemlig tjenesten Killpill. For 149,- i året kan du slette alt innhold på din mobil når du måtte ønske det.


Med tjenesten Killpill kan du enkelt slette dine mobildata.

- Tjenesten fungerer enkelt ved at du oppretter en profil på våre sider. Når mobilen forsvinner logger du deg inn og sender en melding som sletter innholdet på mobilen, forklarer Marius Fjell, produktsjef i Brightpoint Norway, til Mobilen.

Nyttig for alle
Tjenesten har vært tilgjengelig siden i fjor, men Fjell har ingen tall på hvor mange som har tatt i bruk tjenesten. Men han presiserer at tjenesten slett ikke kun er ment for ansatte i bedrifter som har hemmelige dokumenter på sine mobiler.

- Dette produktet er også ment for vanlige brukere, og det er ikke nødvendigvis bare pinlige bilder det kan være greit å beskytte. Som vi viser på våre sider kan det også være nyttig å kunne beskytte uskyldige familiebilder, sier Fjell.

Han garanterer at tjenesten gir deg en veldig god sikring av dine data.

Finn tyven
Tjenesten er også nyttig å ha om mobilen din blir stjålet og du helst vil ha den tilbake. Når det puttes inn et nytt sim-kort i din mobil vil du få beskjed om hvilket nummer dette er registrert på. Å oppsøke personen registrert på dette nummeret vil derimot ikke Fjell anbefale.

- Denne informasjonen er det nok best brukerne tar med til politiet, påpeker han.

Pass på blåtanntilkoblingen
Men det er ikke bare ved tyveri at dine data kan forsvinne. Hos Symantec har de registrert en økende tendens til at mobildata hentes ut fra mobilen selv om den aldri forlater din lomme. Det er nemlig mange som lar mobilene stå vidåpne for datatyveri fra fremmede.

- Det er viktig at mobilbrukere ikke lar blåtannforbindelsen stå åpen. Gjennom denne kan fremmede få tilgang til innhold og også legge inn ondsinnet programvare. Foreløpig er ikke dette et stort problem, men et vi ser øker i omfang, opplyser Østrem.


Å la mobilens blåtann stå på og være synlig for alle er ikke smart.

Hans heteste tips er å ikke vilkårlig godta  når mobilen din ber om din tillatelse til å opprette en blåtannforbindelse. Det er viktig å vare skeptisk til hva som kommer inn.

Ta med gamlisen
Foruten å sikre mobilen, legge inn pinkodebeskyttelse, slå av blåtann og sikre dine bilder, har dessuten Østrem et tips som nok de fleste glemmer i ny og ne. Pass på mobilen.

Å legge den frem på et kafébord, eller i en veske på stranda kan fort gi sure opplevelser. 

Om du skal på ferie og frykter for ditt nye mobile vidunder, kan det være greit å ta med din gamle mobil. Den er neppe like avansert, men så er det også langt mindre problematisk om den forsvinner underveis..

Av og til er det kanskje også like greit om du lar ferie være ferie og legger mobilen igjen hjemme. Å være uten kontakt kan nok være sunt i ny og ne for noen og enhver.
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen