Ikke la deg lure av printeren

Prisene på printerblekk er skyhøye. Det sies at få edle stoffer er like høyt priset, det er omtrent bare heroin som har en dyrere milliliterpris.

Akkurat derfor er det ekstra ille å sløse bort det blekket man først har kjøpt inn. En ny undersøkelse hevder nå at halvfulle blekkpatroner svært ofte går i søppeldunken.

Uriktig beskjed

Det er Ars Technica som skriver om denne undersøkelsen som er utført av TUV Rheiland.  Et viktig poeng er at det er blekkprodusenten Epson som har tatt initiativet til undersøkelsen, og det er derfor ikke så overraskende at Epson kommer bedre ut enn de andre i testen.

Det er uansett et interessant poeng at mange kaster patronene når printeren gir beskjed om at de er tomme. I de verste tilfellene skal man ha kunnet skrive ut flere hundre sider etter at printeren har hevdet at det går mot slutten.
Sammensatte patroner

Undersøkelsen trekker også frem ulempen med multipatroner. Siden disse er sammensatt av flere farger, vil man ofte måtte bytte ut hele patronen selv om det bare er én av fargene som er tomme.

Dominerende farger som blå er for eksempel noe som gjerne blir raskere tømt enn de andre. Likevel er det ikke alltid større andeler av denne fargen i multipatroner for en jevnere uttømming.

Derfor er enkeltpatronene trukket fram, siden man bare trenger å bytte den fargen som faktisk er tom, ikke de andre.

Likevel er heller ikke disse feilfrie. Enkeltpatronene hadde i følge undersøkelsen i gjennomsnitt 20 prosent blekk igjen når printeren sa at de var tomme.

Mye annet som avgjør
Det er absolutt verdt å merke seg at det jo er mange andre faktorer som spiller inn når man skal sammenligne de ulike skriverne og blekktypene. Det hjelper jo lite at printeren ikke sløser med det siste blekket, hvis patronene i utgangspunktet er mye dyrere. Epson er for eksempel kjent for å ha ganske dyre patroner.

Kodak er blitt trukket frem som en av verstingene i undersøkelsen, Kodak EasyShare 5300 skal for eksempel ha sløst bort hele 64 prosent av blekket i følge undersøkelsen.

Kodak har også stilt seg svært så skeptiske til undersøkelsen, og påpeker at den ikke har sett på viktige aspekter, som hvor mye blekk som blir sløst bort i renseprosesser, og hvor mange utskifter man får totalt.

Ikke hør

Det er jo til syvende og sist hvor mange utskrifter man får for prisen som er viktig, og selvfølgelig til hvilken kvalitet. Et problem med blekk på hjemmeprintere har vært at mange utskrifter har vist seg å blekne og bli ødelagt med tiden.

Et godt tips kan uansett være at du ikke alltid bør gjøre som printeren din sier. Når den hevder at det er på tide å bytte, er det bare å printe i vei til du med egne øyne ser at det er tomt.

LES OGSÅ:
Her kjøper du blekk til 1/3 pris

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen