Ikke kjerne-basert lisensiering

Microsoft bekreftet denne uken lisensstrategien for dobbelkjerneprosessorer. Selskapet kommer ikke til å ta ekstra betalt for dobbelkjerner, selv om dette i praksis gjerne kan sammenlignes med et to-veis system med to fysiske prosessorsokler.

Dette er selvsagt gode nyheter for en rekke bedrifter som kjører selskapets server-programvare og vil trolig føre til at dobbelkjerner blir enda raskere akseptert i bedriftsmarkedet. Dersom man kan spare store lisenskostander ved å gå ned på "single CPU"-lisens uten å miste ytelsesfordelen, er dette selvsagt noe som er høyaktuelt for mange.

I løpet av 2006 kommer AMD til å introdusere Opteron med opptil åtte kjerner, mens Intel flytter Xeon over på slik strategi i 2007. Dette vil naturligvis føre til enda mer kostandseffektiv plattform for server-programvare som lisensieres per sokkel.

Man kan vel også legge det frem slik at Microsoft ikke hadde noe valg ettersom de fleste aktuelle prosessorene vil bli flyttet over på dobbelkjerner i løpet av de kommende to år. Selskapet hadde neppe klart å forsvare en strategi der man ville tvinge igjennom dyrere lisens på grunn av dobbelkjerneimplementering fra prosessorleverandørene.

Dobbelkjerner er spesielt nyttige i servermarkedet der man gjerne har større krav til ytelse og stabilitet over lengre tid. Ettersom man får mer "jern" for pengene, vil kanskje dette medføre økt salg av ulik server-programvare med "single-CPU"-lisens?

(Kilder: eWeek, Microsoft, Techweb)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen