Ikke gå i 3G-fellen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Hvilken telefon ville du tatt med deg på tur?
Sony Ericssons K800i (t.h.) koster nesten 1500 kroner mer enn Nokia 6151. Likevel er 6151 det klart beste valget for internettilkobling.

Se for deg at du sitter på toget mellom Bergen og Oslo. Du har med deg en bærbar PC og en flunkende ny 3G-telefon slik at du kan jobbe på internett under turen.

I det toget ruller ut fra Bergen stasjon kikker du på dagens nyheter på Dagbladet.no, og laster ned e-post. Ti minutter senere sitter du og river deg i håret fordi alt går gjørmetregt. Du har jo en Sony Ericsson K800i med 3G, så hvorfor går det så tregt?

Sony Ericssons EDGE+3G-vegring
Sony Ericsson er en av produsentene som konsekvent lar være å utstyre sine 3G-telefoner med EDGE. Og siden 3G stort sett ikke finnes utenfor byene, og i alle fall ikke på fjellet, blir du sittende med en ulidelig treg GPRS-forbindelse mot internett.

Dermed er Sony Ericssons 3G-telefoner enkelt og greit ubrukelige som internettilkobling når du er på farta. Internetthastigheten blir rett og slett så lav at du i praksis kan glemme å surfe på nettet.

Jeg har hatt lignende opplevelser i det siste. Da jeg satt i passasjersetet mellom Vestlandet og Østlandet, kunne jeg bare glemme å bruke K800i, siden den nesten aldri hadde 3G-dekning.

Heldigvis hadde jeg med en telefon med EDGE på denne turen. Et stykke før Voss ga jeg opp K800i, og koblet PC-en til en Nokia 8800. Resten av den lange bilturen mistet jeg nettforbindelsen kun noen få minutter på de mest øde fjellveiene. I tunneler hadde jeg akseptabel netthastiget og som regel dekning.

For dårlig for bussen
Selv ikke på korte turer er 3G bra nok. I går tok jeg bussen mellom Bergen sentrum og Straume, en tur som tar omtrent 20 minutter. Denne lille turen er internettfri med en K800i.

Hadde jeg tenkt så langt som å ta med en telefon med EDGE, hadde jeg kunnet fått unna det lille arbeidet jeg hadde tenkt.

Om du skal ha deg en telefon fra Sony Ericsson i dag, må du velge enten 3G eller EDGE. Hvis du skal bruke telefonen til å koble deg til internett, er dette rett og slett ikke bra nok. 3G fungerer fint i byer og tettsteder, men med en gang du skal bevege på deg, er du ute å kjøre hvis du ikke har EDGE.

Ifølge Sony Ericsson er grunnen til at du må velge at det ikke finnes nok mennesker i Norden til å lage telefoner etter våre forhold.

Denne forklaringen holder enkelt og greit ikke vann. Nokia klarer å utstyre sine 3G-telefoner med EDGE. Det samme gjelder de fleste nye 3G-telefonene fra Motorola og Samsung. Til og med LG har telefoner som kan skryte av å ha begge teknologiene.

Dyrt og dårlig?
Så hvorfor skal ikke Sony Ericsson også klare det? Telefonene deres er jo i tillegg jevnt over dyrere enn konkurrentene sine.

Det er på tide å få ut fingern, Sony Ericsson!

Om du er på farten og har valget mellom en ren 3G-telefon og en ren EDGE-telefon, vil vi faktisk anbefale deg å gå for EDGE-telefonen. Det er bedre å ha nesten 3G-hastighet hele tiden, enn 3G-hastighet en sjelden gang i blant.

Kjøp 3G og EDGE fra andre
Det aller beste er som sagt å kjøpe en telefon med både 3G og EDGE. Disse finnes det mange av i dag, og er ikke dyrere enn telefoner uten EDGE.

Det eneste scenariet der vi kan anbefale en ren 3G-telefon, er for deg som kommer til å sitte i ro på et sted med 3G-dekning, og ikke har planer om å flytte på deg samtidig.

Her finner du telefoner med både 3G og EDGE >

Marius Valle
Journalist, Amobil

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen