Ikke gå i 1-kronesfellen

Sony Ericsson K750i og Siemens M50 koster like mye

Disse telefonene koster begge 1 krone - hvilken ville du valgt?

Hvert år betaler mobiloperatørene ut store summer for å få fylt opp kundelistene sine. Dette skjer ved at de tilbyr seg å sponse deler av prisen på nye mobiltelefoner. Til gjengjeld må du binde deg til et abonnement i 12 måneder.

Det eksakte beløpet operatørene sponser deg med kan variere, men ligger typisk på mellom 500 og 2000 kr, alt etter hvor dyrt abonnementet er og om telefonen din låses.

Dette systemet fungerer bra så lenge du kjøper en dyr telefon, men om du skal kjøpe en telefon til 1 kr må du passe på. Du kan nemlig raskt bli snytt for store beløp.

Årsaken er at butikkene ikke kan senke prisen lavere enn 1 kr. Det fører til det paradokset at du betaler like mye for en telefon med før-pris på 2000 kr som en til 500 kr. Du kan med andre ord gå glipp av så mye som 1500 kr i rabatt.

Butikkene spekulerer i denne prisforskjellen, og det er et skremmende stort spenn mellom telefonene du finner til 1 kr i hyllene. Flere butikker prøver å selge deg utdaterte modeller med svart-hvitt skjerm, slik at de kan legge operatørens sponsing rett i egen lomme.

Skrekkeksempelet er Best-Buy, som ennå selger Siemens M50, en mobiltelefon fra 2002. Telefonen har ikke kamera eller bildemeldinger, og har svart/hvitt-skjerm. På den andre siden av skalaen finner du ferske toppmodeller som Sony Ericsson K750i og Samsung E730, til akkurat samme pris, med megapikselkamera, stort minne og mp3-spiller.

>> Sammenlign Siemens M50 med Sony Ericsson K750i

Øystein W. Høie
Ansvarlig redaktør

 

Slik handler du rett telefon
Før du går i butikken bør du lese våre tester av billigtelefoner (se også Nettavisens test) . Det er mye ymse i denne prisklassen, men det finnes en del perler. I skrivende stund anbefaler vi deg å kjøpe en Sony Ericsson K750i til 1 kr. Det finnes også flere andre gode telefoner i samme prisklasse.

Om du ikke har fått lest en test på forhånd, er det en grei pekepinn å se på hvor mye telefonen koster uten binding. Dyrere telefoner pleier stort sett å være bedre. Unngå også gamle modeller. Om telefonen er over ett år gammel, finnes det nok bedre alternativer.

Når du har funnet et tilbud du er interessert i, kan du sjekke i prisguiden vår for å være sikker på at du faktisk får en god pris. Du kan også sammenligne priser mens du står i butikken, om du bruker Pristipset. Send en SMS med PRIS modellnavn med abonnement til 2097. For eksempel: PRIS Nokia 6111 med abonnement.

Lurer du på hvilket mobilabonnement du bør velge, kan du sjekke Telepriser.no.

(Kilder: Nettavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen