Ikke flymobil likevel

Det var vært mye frem og tilbake rundt mobilbruk og flysikkerhet de siste årene. En stund så det ut til at vi snart kunne få bruke mobiltelefon mens vi satt på flyet. En ny undersøkelse konkluderer imidlertid med at mobilbruk i fly er farligere enn først antatt.

Ved å teste mobiltelefoner i bruk på fly under en rekke lokalflygninger, har Carnegie Mellon University i USA kommet frem til at mobilsignalene kan virke svært så ødeleggende på vitale flysystemer som for eksempel GPS.

I løpet av sine undersøkelser fant universitetet ut at hver fjerde telefonsamtale i fly ble foretatt på kritiske tidspunkter, som under landing og stigning. Selv om undersøkelsene fokuserte mest på mobilbruk, kom forskerne også frem til at bruk av DVD-spillere og bærbare PC-er kunne forårsake skade på flyets vitale systemer.

SAS dropper flymobil
Her i Norge har SAS syslet med planer om å gjøre det mulig for flypassasjerer å bruke mobiltelefon på reisen. Men i dag kom nyheten om at SAS avblåser planene. Her var det imidlertid ikke flysikkerheten som var årsaken, men prisen det ville koste å tilby passasjerene anledning til å bruke mobiltelefon på flyet.

I følge Computerworld har SAS regnet seg frem til at det vil koste mellom 19 og 26 svenske kroner per minutt for passasjerer som ønsker å snakke i mobiltelefon selskapets fly. SAS foretok så en undersøkelse for å finne ut om passasjerene var villige til betale så mye for å få bruke mobiltelefon i luften. Etter at de spurte fikk høre hva det ville komme til å koste, dalte interessen fra 40 til 13 prosent.

Det kan dermed se ut til at drømmen fortsatt er et stykke unna for de som ønsker å snakke i mobiltelefon over skyene. Men med tanke på støynivået som allerede er i fly, er det nok også en del passasjerer som tar nyheten med godt humør.

(Kilde: Computerorld, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen