Ikke bare for levende

Til alle tider har det eksistert tradisjoner hvor man får med seg ulike gjenstander på veien til det hinsidige. De gamle egypterne begravde for eksempel gull og andre skatter, vikingene fikk våpen og niste med seg i graven. Varianter av denne skikken praktiseres den dag i dag, blant annet i Slovakia.

Mobilen i lomma for all tid
Det er slovakisk tradisjon at man begraves med en eller annen verdifull gjenstand. Også gamle tradisjoner påvirkes av ny teknologi, og mobiltelefoner er for mange en gjenstand som er såvel viktig som verdifull.

Det er derfor stadig vanligere at slovakiske avdøde blir begravet med en mobiltelefon. Hvilken nytte man har av telefonen som død, kan nok diskuteres. Et annet problem er at mobiltelefonen avdøde har fått med seg i kista, ved flere anledninger har ringt under begravelsen.

En annen begravelse som fikk en noe spesiell vending, var da en gutt avbrøt presten for å sjekke batteriene i telefonen som var plassert i farens kiste.

Sona Blazejova fra Marianum begravelsesbyrå i Bratislava sier at flere og flere får en mobiltelefon med seg i kista. - Tror folk at noen kommer til ringe fra det hinsidige? sier hun. - Det er en merkelig skikk.

Mobilkiste
Men for den virkelig store mobilfantasten er det ikke tilstrekkelig å bare bli begravd med en mobil i kista, mobiltelefonen må være kista.

I Ghana er det tradisjon at man begraves i en kiste som reflekterer hva man arbeidet med og interesserte seg for mens man levde. Mobiltelefonen er både jobb og interesse for mange mennesker, og hva er vel mer naturlig enn å bli begravet i en gigantisk telefon?

Det er www.eshopafrica.com som tilbyr mobilkista. Og om man ikke er så begeistret for Nokia, kan firmaet på hjemmesiden berolige med at Samuel kan lage en kiste formet som den telefonen man måtte ønske. En kommunikator ville kanskje være et naturlig valg, i hvert fall med tanke på utformingen.