Ikke 64-bit på desktopen i år

Til tross for at x86-64, "IA32e", eller Extended Memory 64 Technology, som Intel kaller det, innføres i serverbrikker fra selskapet om kort tid, virker det som om Intel mest hadde Opteron i tankene da de endelig krøp til korset og lanserte sin egen 64/32-bits-teknologi.

Mange hadde håpet at Intel ville "skru på" 64-bits-tilleggene i kretsene til "Prescott", men i følge X-bit labs har mangelen på støtte i operativsystemer (Les: Microsoft) og drivere fra tredjeparter satt den siste spikeren i kisten for dette. En representant fra Intel skal ha uttalt til X-bit labs at selskapet ikke vil tilby Pentium 4 "Prescott" med 64-bit-utvidelser i "retail"-markedet i år.

Intels 64-bit-utvidelser for x86-plattformen er så god som linje-for-linje kompatibel med AMD sin implementasjon, og så vidt vi vet eksisterer det slike kretser også i Prescott, som kan "skrus på" når som helst i tilfelle Intel skulle ombestemme seg. Slik det står i dag, sier Intel at de kun vil "skru på" 64-bits-funksjonene til PC-produsenter som skal bruke det til servere og arbeidsstasjoner, som kan tyde på at de at fortsatt holder seg til mantraet om at "ingen trenger 64-bit" til vanlige datamaskiner.

IA32e vil derimot være på plass som lovet av Intel i de kommende "Nocona" Xeon-prosessorene, så vel som i "Potomac"-utgaven som kommer i første kvartal 2005. Men når vi får 64-bits til "vanlige" desktop-PC-er ser ut til å avhenge helt av når AMD har klart å piske sine egne samarbeidspartnere til å bli klare med 64-bits drivere og programvare.

(Kilde: X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen