Ikke trykk på disse lenkene
Teknofil
(Bilde: Facebook/Wired.co.uk/montasje)

Ikke trykk på disse lenkene

Bruker flyforsvinning til å spre virus på Facebook og Twitter.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er nå 10 dager siden Malaysian Airlines MH370 tok av fra Kuala Lumpur med 239 mennesker ombord, og forsvant sporløst fra radaren et par timer etter take-off. Flymysteriet har fått stor oppmerksomhet verden over, også i sosiale medier.

På Facebook og Twitter begynte det ganske raskt å dukke opp lenker som blant annet varslet om sjokkerende bilder, at flyet var funnet og at 50 av passasjerene var i live, ifølge Cnet News. En annen falsk lenke mente at flyet hadde blitt funnet i Bermuda-triangelet, noe som åpenbart ville være fysisk umulig. Bilder av et flykrasj fra 2013 i nærheten av Bali har blitt brukt i noen av de falske meldingene.

Facebook fjernet videoer

Det å utnytte en hendelse som svært mange mennesker interesserer seg for, engasjerer seg i eller lar seg forferde over skjer dessverre ganske ofte. Likevel er det verdt å merke seg at disse Malaysia Airlines-lenkene enten har spredt såkalt "drittvare" (malware) eller gitt svindlerne tilgang til kontoer på sosiale medier.

Et triks svindlerne bruker for å få tilgang til Facebook- eller Twitter-kontoen din er å kreve at du må fullføre en spørreundersøkelse før du får se videoen. Et annet luretriks er at du blir bedt om å dele videoen før du får se den selv. Her bør det normalt gå opp noen varsellamper. Ellers er sjansen stor for at uvedkommende får tilgang til blant annet kontoinformasjon, kontakter og meldinger.

Facebook skal ha fjernet noen av de første lenkene som dukket opp. Du bør likevel være obs på flere tilsvarende forsøk fremover, og ikke minst hvis du skulle komme over en suspekt tweet om flyforsvinningen som har blitt retweetet mange ganger.

Deler du sorgen på Facebook? Da søsteren døde, fikk Teresa problemer med å takle alle kondolansene på nettet »

(Kilder: Cnet News, Wired.co.uk, VG Nett)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen