Raspberry Pi 2 viser seg å bli usedvanelig kranglete om du tar bilde av den.
Raspberry Pi 2 viser seg å bli usedvanelig kranglete om du tar bilde av den. (Bilde: Raspberry Pi, Shutterstock/ Renata Suman)

Ikke ta bilde av Raspberry Pi 2!

Den nye knøttemaskinen viser seg nemlig å være svært lite fotogen.

Raspberry Pi 2, datamaskinen som koster noen få hundrelapper og er på størrelse med et kredittkort, ble lansert forrige uke.

Men produsenten har etter alt å dømme sluppet sin Raspberry Pi 2 ut på markedet med en merkelig barnesykdom:

Lite fotogen

Raspberry Pi 2 Model B.
Raspberry Pi 2 Model B. Foto: Raspberry Pi

– Fyrer du av en kraftig Xenon-blits mot den krasjer den umiddelbart. Skjermbildet fylles med streker og annen grafikk og den blir stående å pipe helt til strømmen tas manuelt, forteller fagredaktør for Tek.no, Kurt Lekanger.

Han har selv en Raspberry Pi 2 i hus og etter at nettet begynte å flomme over med meldinger om lysoverfølsomme Raspberry Pi-er i helga kunne han ikke dy seg:

– Men jeg fikk en sterk følelse av at den lille knøttemaskinen ikke hadde særlig godt av eksperimentet, så det ble med ett forsøk, forsikret Lekanger.

Det skal kun være Xenon-blitser som skaper problemer, så om du ønsker å avbilde den nyankomne maskinvaren anbefales du å enten dekativere blitsen eller benytte LED-lys.

Sikker i kabinett

Fotosensitive databrikker er ikke noe nytt, men de aller fleste produsenter tar forholdsregler for å minimere eller hindre effekten. Nettstedet NeoWin rapporterer at det virker som det er strømstyringsbrikken som er dårlig beskyttet, og spekulerer i om det kun er de første eksemplarene av Raspberry Pi 2-maskinen som påvirkes. 

Forhåpentligvis fikser produsenten fotosensitiviteten i den neste produksjonsrunden, men inntil videre kan Lekanger bekrefte at det hjelper å innkapsle maskinen:

– Fotolyset gjør ingen skade om maskinen er plasert inne i for eksempel et solid kabinett.

Får Windows 10-støtte

I forbindelse med lanseringen forrige uke fortalte toppsjef for Raspberry Pi-prosjektet, Eben Upton, til Gigaom at knøttemaskinen nå har nok kraft innabords til å gjøre alt en vanlig PC kan. Han nevner blant annet nettsurfing og tekstbehandling, men vi vet fra forrige versjon at også avspilling av HD-materiale går glatt (Ekstra).

Raspberry Pi-maskinene kjører opprinnelig kun Linux, men i anledning lanseringen av oppfølgermaskinen slapp Microsoft det som må kunne betegnes som en liten bombe: Windows 10–støtte er på vei. Flere detaljer vites ikke på nåværende tispunkt, men Microsoft har lovet å komme med flere detaljer de kommene månedene.

Frister det å ha en knøttliten datamaskin?
Slik kommer du i gang med Raspberry Pi (Ekstra) »

(Kilde: Neowin)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen