Ikke kjøp deg smarttelefon

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Smarttelefoner selger som hakka møkk. Bare det siste året har salget økt med 75 %. I løpet av fjoråret ble det på verdensbasis solgt over 37 millioner smarttelefoner.

Alternativ tekst mangler

Det er selvsagt fint at mobilparken fornyes. Jeg tar likevel meg selv i å spørre; hvor mange av de som handler smarttelefon har egentlig bruk for en?

De siste årene har jeg sett alt for mange som springer rundt med en dyr smarttelefon, og kun bruker den til å ringe med, sende tekstmeldinger og kanskje ta et kamerabilde i ny og né.

Mange bomkjøp
Jeg frykter at mange smarttelefoner er pushet av smarte selgere og god markedsføring, til kunder som aldri burde hatt en slik telefon i utgangspunktet.

For hvorfor i alle dager trenger en vanlig mobilbruker en smarttelefon?

Det er spesielt to ting som taler i smarttelefonenes favør. Du kan installere ekstra programmer på den; dokumentlesere, fjernkontroll, kart, den slags. Og du kan gjøre flere ting samtidig. Som å hente ned e-post samtidig som du leser et dokument og hører på mp3.

Problemet er bare at de færreste eiere av smarttelefoner gjør slikt. Mange vet ikke engang hvordan de hopper mellom programmer, eller laster ned nye. Og atter andre er klare over muligheten, men bruker den ikke.

Tungvinte
Jeg tror det først og fremst er én årsak til at smarttelefonene blir liggende ubrukte: De er alt for tungvinte.

Det er for mange valg å forholde seg til, for dårlige beskrivelser og for mange steg. Nokias Series 60-operativsystem krever mye tilvenning, og verstingen selv, Windows Mobile, kan skremme vekk selv en erfaren mobilbruker.

Det triste faktum er at menyene knapt har utviklet seg siden de siste fem årene. Drar du frem Nokias første smarttelefon, Nokia 7650, bygger den på nøyaktig det samme menysystemet som en flunkende ny Nokia N73.

Små endringer har selvsagt skjedd. Telefonene er raskere i frasparket. Menyene er stablet litt om. Utvalget av programmer har økt.

Men hvor er de virkelig banebrytende endringene? For hver nye funksjon dukker det opp nye menyvalg og knapper, uten at man gjør noe med den grunnleggende måten telefonen er bygget opp på. Nokia N93 har til sammen 31 knapper og knapperetninger.

En annen svakhet med smarttelefoner som mange ikke er klar over, er at de må vedlikeholdes. Du må huske å fjerne ting som tar opp plass i minnet, lukke programmene du ikke bruker og resette telefonen i ny og né. Dette er ting som folk flest har problemer med i Windows, og langt mindre forventer å gjøre på en mobiltelefon.

På toppen av det hele er smarttelefoner dyre, trekker mye strøm og sliter med treg respons.


Alternativ tekst mangler


Styr unna
Det er en myte at du må ha en smarttelefon for å få de feteste funksjonene. Se på en vanlig modell som Sony Ericsson K800i. Den har et 3 megapiksel kamera, en høyoppløst skjerm, 3G, god mp3-spiller og kan spille musikk i bakgrunnen. Og den er kjempeenkel å bruke.

Det finnes nok av folk som har bruk for, og setter pris på et smart operativsystem. Men for deg som ikke har bruk for det, er det liten vits å gi seg i kast med Series 60, UIQ og Windows Mobile for moro skyld.

Spar tid og krefter, og anskaff deg heller en vanlig mobiltelefon.

Øystein W. Høie
Ansvarlig redaktør, Amobil

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen