– Ikke kjøp bærbar PC nå

Sjelden har det vært mer lurt å vente enn akkurat nå, skriver Jørgen Elton Nilsen.

Det vil alltid komme noe nytt og bedre i teknologiverdenen, det vet vi. Og skal du alltid «vente på det nye», vil du vente forgjeves. Men akkurat nå er det unormalt mye nytt som er på vei. Så mye nytt, at det å kjøpe en ny maskin akkurat nå vil være direkte tullete.

Et stort skifte

Mandag har Apple en stor lansering.
Mandag har Apple en stor lansering.Foto: Hardware.no

For tre år siden gikk nok noen på en lignende smell. En helt ny prosessorgenerasjon, skjermkortgenerasjon og ikke minst Windows 7 ble lansert så godt som samtidig, og fikk tidligere maskiner til å virke kjipe som svett brunost.

Denne gangen vil det trolig være et enda større skille mellom de bærbare maskinene du kan kjøpe denne uken, og neste. De siste ukene har vi ikke bare sett en ny flåte av prosessorer og skjermkort komme flytende. Det er også knyttet store forventninger til Apples lanseringsfest mandag neste uke. Der vil vi trolig se en splitter ny MacBook-serie, som kan bli langt bedre enn hva som finnes i dag.

På toppen av dette er Windows 8 ikke langt unna.

En drøss med nye maskiner

Vi fikk en liten forsmak på denne ukens store teknologimesse, Computex i Taiwan, der det ble lansert et hav av nye bærbare datamaskiner. En av de heteste potetene er Intels Ultrabook-konsept, som nå ikke bare skal være slanke og lette. De skal være funksjonsrike og konkurrere med nettbrettene. De skal ha bedre skjermer, være sikrere og ha betydelig bedre batteritid.

Lenovo Yoga, med berøringsskjerm.
Lenovo Yoga, med berøringsskjerm.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Modeller som Lenovo Yoga, Samsungs 9-serie og en drøss med maskiner fra Asus er allerede vist frem. De er tynne, lette og kraftige.

I løpet av de kommende ukene vil hundrevis av nye bærbare PC-er ramle inn i norske og utenlanske butikkhyller. Nye prosessorer vil også komme, både Intels Ivy Bridge og AMDs Trinity-modeller er på vei. På skjermkortfronten skjer det også mye spennende, senest med lansering av GeForce GTX 680M.

Har du tid, vil vi anbefale å vente til etter sommeren med å kjøpe ny maskin. Om ikke annet, bør du holde ut et par uker. Da vil du se en rekke nye modeller hos din lokale bærbar-pusher.

Samtidig viser mye av det vi har sett denne uken at din bærbare maskin ikke bare skal brukes med tastatur og mus i fremtiden. Den skal ha berøringsskjerm, og om du føler for det kan du hekte av skjermen og bruke den som et nettbrett.

Windows 8 banker på døra

Windows 8.
Windows 8.Foto: Microsoft

Er du en skal-ikke-ha-Mac-PC-bruker, er det enda en stor grunn til at du bør vente – Windows 8. Denne gangen vil ikke Microsoft bare by på en oppgradering av dagens operativsystem. Med Metro-grensesnittet blir det verdenskjente systemet endret på den mest radikale måten siden Windows 95. Dette er noe du definitivt bør få med deg.

Windows 8 kommer ikke før en gang i oktober, og jeg forventer ikke at du som ønsker å kjøpe en ny bærbar maskin skal vente helt til høsten. Men om du venter en uke eller to, kan du kjøpe en Windows 7-maskin og senere oppgradere til Windows 8 for bare 119 kroner.

Oppdatert: Microsoft har i et rundskriv til norske butikker informert om at dette tilbudet gjelder fra og med 2. juni. Du kan ikke søke enda, men fyller du ut et skjema på Windowsupgradeoffer.com vil du bli varslet når mer informasjon er tilgjengelig.

Bare der kan du spare en tusenlapp eller to.

Apple fornyer

MacBook Pro kan komme i nytt skall.
MacBook Pro kan komme i nytt skall.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Er du en av dem som holder seg til Apple-imperiet, er det også mye spennende på vei. Vent for all del til neste uke før du kjøper noe nytt. Gjør du det allerede nå bør du virkelig investere i en parykk til å erstatte hårtustene du kommer til å rive av skallen din.

For mandag åpner Apples utviklerkonferansene, og de mest håndfaste ryktene så langt sier at MacBook-serien vil gå igjennom noen kraftige endringer.

MacBook Pro skal bli tynnere, langt lettere og den skal få en skjerm med utrolig god oppløsning. De fleste tilkoblingsportene vil trolig byttes ut med fremtidens teknologi – Thunderbolt.

Utover dette skal naturlig nok maskinvaren fornyes, med blant annet de nye Ivy Bridge-prosessorene. Disse gir deg rundt 30 prosent mer grafikkytelse, og kombinert med en SSD vil batteritiden til maskinen økes betraktelig.

Den slanke og søte MacBook Air vil trolig også få en forfriskning av maskinvaren.

Selv om alt dette foreløpig bare er rykter, er det klart at Apple er tvunget til å gjøre noe med sine MacBook-maskiner fordi det er lenge siden sist. Om det så bare blir en oppgradering av prosessoren, har du allikevel ingenting å tape på å vente til mandag.

Et kjøp nå er tull

Alt dette gjør det unikt lite gunstig å kjøpe seg en bærbar maskin akkurat nå.

Om du egentlig ikke bryr deg om noe av det nye som kommer, så bør du allikevel vente. Med introduksjonen av nye prosessorer, nye skjermkort og nye operativsystemer vil prisen på gårsdagens modeller presses ned.

Rådet er derfor ganske enkelt: Hold lommeboka lukket noen uker til.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen