Montasje/Illustrasjon: Himmelkalenderen.com
Teknofil
Montasje/Illustrasjon: Himmelkalenderen.com (Bilde: Himmelkalenderen.com)

Slik blir solformørkelsen der du bor

Ikke gå glipp av den.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi teller ned til fredag, og den største solformørkelsen på norsk jord siden 1954. Hvor i landet du befinner deg, og hvordan værforholdene er, kommer til å bli helt avgjørende.

Dessverre virker det som at at «alle» er utsolgt for solformørkelsesbriller. Vi har imidlertid snakket med en astronom som har en nødløsning på lur. Mer om alt dette finner du på side 2 i denne artikkelen.

OPPDATERT: Slik blir forholdene der du bor »

Best på Svalbard

Total solformørkelse er et sjeldent fenomen, som de færreste av oss får oppleve skikkelig. Dette skjer når Månen passerer mellom Solen og Jorden, slik at den dekker for Solen. Fredag den 20. mars i år, skjer den neste totale solformørkelsen, og denne gangen får Norge orkesterplass.

Den desidert beste opplevelsen vil du få enten på Svalbard eller Færøyene, skriver danske Videnskab.dk. Der blir det en total solformørkelse. Bor du på fastlandet i Norge, kan du likevel få en ganske så spektakulær opplevelse.

89-95 prosent av Solen blir dekket

Fra det norske fastlandet vil 89-95 prosent av Solen bli dekket av Månen, ifølge Knut Jørgen Røed Ødegaards nettside Astroevents.no. Dette blir den største formørkelsen i Norge siden 1954!

«Totale solformørkelser er enestående opplevelser for alle sansene: I det Solen forsvinner bak Månen oppstår noen sekunder av den vakre diamantring-effekten, deretter kommer koronaen – strålekransen som er Solens ytre atmosfære – til syne. De sterkeste stjernene og planetene lyser og mot horisonten opptrer en merkelig, rødlig morgenbelysning. Det blir merkbart kaldere, insekter og fugler blir stille og landskapet blir totalt forandret i løpet av noen øyeblikk», skriver Røed Ødegaard på nettsiden.

Selve solformørkelsen starter omtrent klokken 10.00 fredag 20. mars, og varer i to timer. Klimakset kommer rundt klokken 11.00. På Svalbard vil formørkelsen være total i rundt to og et halvt minutt.

Husk solformørkelsesbriller!

Foto: Vegard Haugen, Teknofil.no

Under selve solformørkelsen blir himmelen mørkere, noe som er en ganske spesiell opplevelse i seg selv. Det er likevel mer fascinerende å beskue selve Solen. Under den kortvarige totaliteten, som i dette tilfellet kun skjer på Svalbard eller Færøyene, får du muligheten til å se koronaen – Solens tynne, supervarme, ytre atmosfære. Det forklarer astronom Jan-Erik Ovaldsen fra Himmelkalenderen.com til Teknofil.no.

Å se direkte på Solen kan være svært skadelig for øynene, og å verste fall kan det føre til blindhet. Derfor er det uhyre viktig å bruke solformørkelsesbriller, hvis du har planer om å se direkte på Solen under solformørkelsen.

Solformørkelsesbriller får du kjøpt via Astrobutikken.no, Teno Astro eller Dinkikkert.no, hvor de koster 39-45 kroner per stykk (Oppdatert: Utsolgt nå - se side 2 for en nødløsning). Enkelte fotobutikker eller optikere kan også ha solformørkelsesbriller. Disse brillene beskytter mot infrarød stråling, og slipper inn mye mindre lys enn vanlige solbriller.

Se side 2: Slik blir forholdene der du bor »

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen