Dette må du vite før du kjører en Segway
Teknofil
(Bilde: Bocman1973/Shutterstock 159792587)

Dette må du vite før du kjører en Segway

Lær deg reglene og se tabbene.

Etter at den blåblå regjeringen tok over roret i Norge ble det fort klart at Segway-kjøring nå skulle bli lovlig også her til lands. Men det viser seg også at det ikke bare er å rulle av gårde – nå kommer det flere krav til ståhjulingen.

Promillegrense og mobilforbud

Når det fra og med tirsdag 1. juli ble lov å kjøre Segway, vil ikke staten og trafikkmyndighetene la folk rulle rundt på måfå. Det vil bli et eget regelverk rundt kjøretøyet, og det vil også stilles krav til både fører og kjøretøy – akkurat som med et hvilket som helst annet motorisert fremkomstmiddel, egentlig.

For Segway-en regnes som en motorvogn, og ikke bare som et artig fremkomstmiddel i bybildet. Dette betyr at førerne av slike ståhjulinger vil måtte forholde seg til de samme trafikkreglene som alle andre trafikanter, noe som kanskje ikke er så rart i og med at en Segway har en topphastighet på opptil 20 km/t og dermed kan kjøre i 60-sonen. I gågater vil imidlertid den lovlige hastigheten være begrenset til maks 6 km/t.

Det betyr også at promillegrensen på 0,2 vil være gjeldende for slik kjøring, samt at det vil være strengt forbudt å prate i telefonen mens man ruller av sted.

Sammenlignes med å sykle

Ikke så overraskende sammenlignes doningen med den litt mer velkjente sykkelen, og vil følgelig være underlagt en del av de samme reglene. Det er imidlertid noen unntak, som følge av at det å kjøre en Segway skiller seg fra det å sykle på en del viktige punkter.

Det vil ikke være nødvendig å bruke hjelm, for eksempel, men man må derimot ha både ringeklokke (eller signalklokke) og front- og baklys.

Dersom du sitter med Segway-drømmer på hjertet er det også lurt å huske på at det ikke nødvendigvis er lov til å kjøre Segway i en gate det er lov til å sykle i. Det framkommer av betegnelsen «motorvogn», og gjør også at det ikke er lov å kjøre den i for eksempel sykkelveier.

Her finner du alle kravene du er nødt til å forholde deg til fra Vegvesenet »

Dersom du fortsatt lurer på hvordan du skal kjøre Segway, er det mulig videoen under kan hjelpe deg. Der er det iallefall nok av folk som viser hvordan det ikke skal gjøres:

Segway lager ikke bare tohjulinger:
Denne trehjulingen skal blant annet kunne brukes av politiet »

(Kilde: NRK)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen