IDF: Intel lanserer x86-64


(Bilde: Digit-Life)

Intel-sjef Craig Barrett brukte hovedtalen på Intel Developer Forum i San Francisco til å slippe "bomben", som han sa kanskje var den dårligst bevarte hemmeligheten i California akkurat nå. Intel har bitt i det sure eplet, og gått tilbake på alle de nedlatende kommentarene som falt da AMD lanserte AMD64. Nå kommer selskapet med sin egen versjon av x86-64, og AMD er ikke sene med å slå tilbake:

- Intel undervurderte oss, og var så arrogante at de ikke forsto hva de holdt på med, sier Benjamin Williams i AMD til The Inquirer.

Men mye tyder på at Intel har jobbet sakte men sikkert mot x86-64 hele tiden, og de mange forskjellige ryktene om dette har nå blitt bekreftet. Det gjenstår derimot å se om Pentium 4 "Prescott" har hatt x86-64-kretser hele tiden, og bare venter på en oppdatering for å slå dem på.(Bilde: Digit-Life)

Det finnes derimot allerede Xeon-prosessorer med 64-bits utvidelser, og det ble demonstrert en fungerende 64-bits Xeon-prosessor under hovedtalen på IDF. Ifølge Intel vil deres implementering av x86-64 være fullt ut kodekompatibelt med AMD64 - selv om de ikke ville gå så langt som å si at nivået var på 100%.

I det store og brede vil Intel og AMD sine x86-64-prosessorer kunne kjøre nøyaktig samme programvare, sier Intel - til stor lettelse fra Microsoft, som nok ikke ønsket å utvikle enda en versjon av Windows.

Intels Xeon-prosessor med "Nocona"-kjerne blir først ut med 64-bits utvidelser - og kan være på markedet allerde om to måneder. I følge Intel vil CPU-en, som er Xeons første 90 nm-utgave, kjøre raskere i både 32- og 64-bits modus og oppleve en ytelsesøkning på vel 20 %. Xeon "Nocona" får også "Prescott New Instructions", eller SSE3, mer effektiv branch prediction, 800FSB og dobbel L1-cache. Intel bekrefter også at Xeon-versjonen etter "Nocona", nemlig "Potomac", vil få doble prosessorkjerner.

Mot slutten av året kommer også Intels x86-64 til desktopen i Pentium 4-prosessorer. Intels Craig Barrett sa at dette vil skje i "Prescott"-prosessorene, som i beste fall bekrefter ryktene om at neste utgave av Pentium 4, "Tejas", helt klart blir x86-64-kompatibel fra dag 1.

(Kilder: The Inquirer, ZDNet, X-Bit Labs, E-Week, , The Inquirer (AMD reaksjon))

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen