IDF: HDA får Dolby, EAX-muligheter


Med HDA kan alle kontaktene byttes om i driveren.
(Bilde: The Inquirer)

Intel Developer Forum i San Francisco er i ferd med å bli en av de mest spennende på lenge. Vi har fått Intel x86-64, PCI Express-grafikk og DDR-II-moduler. I går fortsatte Intel med mer informasjon om Azalia - eller High Definition Audio.

Lydstandarden skal integreres i alle Intels brikkesett fremover, og erstatter AC97 i brikkesett som for eksempel neste nForce-generasjon. High Definition Audio for som kjent støtte for opptak og avspilling i 32-bits lyd med opp til 192 kHz båndbredde, og støtte for Dolby Digital og Pro Logic i alle versjoner.

Nå har det kommet ut at High Def Audio også får begrenset støtte for Creative Labs sin EAX-standard for dynamisk lyd. Denne støtte vil ikke være integrert i selve løsningen fra Intel, men siden det allikevel vil bli nødvendig med lydkodeker på hovedkort med HDA - vil disse bli en del av et slags modulært system. Derfor kan for eksempel et hovedkort med HDA-lyd støtte EAX 2.0 - som er den høyeste EAX-versjonen som Creative har lisensiert til andre.

I følge The Inquirer står kodekprodusentene nærmest i kø for å inkludere EAX i kodekene sine til neste generasjons hovedkort - blant annet C-Media. Det gjenstår derimot å se om for eksempel Realtek eller VIA - de to største produsentene av integrerte kodeker med dagens AC97, akter å integrere EAX i sine løsninger. Men mulighetene for EAX er utvilsomt tilstede.

Enda en løsning i HDA som sikkert vil glede mange er at lydkontaktene får sensorer som kjenner igjen pluggen som settes i dem med 80 til 90 prosents sikkerhet. Dermed blir det slutt på å knote med å sette riktig plugg i riktig kontakt - hodetelefonkontakten vil oppføre seg som en mikrofonkontakt hvis den merker at det er en mikrofon som plugges inn. I tillegg kan alle kontaktene tilordnes hvilke funksjoner som helst fra driverprogramvaren.

High Definition Audio ventes å debutere på markedet sammen med "Granstdale"- og "Alderwood"-brikkesettene i løpet av 2. kvartal 2004.

(Kilder: The Inquirer, Digit-Life, Intel)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen