Identitetstyveri for enkelt i Norge

Det viser seg at det er ganske enkelt å spore fortrolig informasjon om personer i Norge. På nettet er det nå fritt tilgjengelig et program som kan brukes til å samle inn slik informasjon.

Det eneste som trengs er fødselsdatoen og navnet til en bestemt person, programmet genererer fødselsnummer ut fra dette, og sporer videre opp mer informasjon ved å utnytte den statlige nettportalen Altinn.no og mobiloperatøren Tele2.no.

Det er en norsk gutt på 16 år som har utviklet programmet, og til Dagbladet.no sier han at han gjorde det for å vise hvor lett dette var/er, og for at noe skulle bli gjort med sikkerheten.

Verken informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet, eller avdelingsdirektør Håkon Olderbakk i Brønnøysundregistrene, var klare over at denne typen programvare fantes på nettet som gjør det såpass enkelt å utnytte personnummer på denne måten, når Dagbladet.no henvendte seg til dem.

Dette er informasjon som kan brukes til kriminell aktivitet, mener Skåre. Med systematisk innhenting av data er det lett for kriminelle å skaffe mye informasjon om personer, og utnytte dette i svindelforsøk.

Programmet har nå fått enorm oppmerksomhet via et diskusjonsforum der programmet diskuteres, og etter at saken er blitt kjent i media. Programmet skal allerede være videreutviklet av andre nettbrukere.

Det trolig at Altinn vil ta konsekvensen av dette og endre sin innloggingsprosedyre. En del av ansvaret ligger også hos Tele2 - teleselskapet gir alt for lett bort informasjon om personer.

Dårlig sikkerhet i Norge

I artikkelen "Identity Theft: Much too Easy? A Study of Online Systems in Noway", skrevet av André N. Klingsheim og K. J. Hole, blir det avslørt hvor enkelt det er med identitetstyveri i Norge. Artikkelen er en forskningsrapport fra Universitetet i Bergen.

(Kilder: Aftenposten, Dagbladet.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen