Idag kommer nye Internet Explorer
Teknofil

Idag kommer nye Internet Explorer

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Microsoft har over en lengre periode jobbet med å utvikle sin nettleser Internet Explorer for å kunne lansere en åttende versjon. I dag kan du selv benytte den ferdige versjonen.

Les også: Du bør bytte nettleser.

Raskere og sikrere
I dag klokken 17:00 norsk tid lanserer Microsoft sin ferdige utgave av nettleseren Internet Explorer 8 (IE8). Som navnet tilsier er IE8 den åttende utgaven av Microsofts nettleser, og Microsoft har denne gangen fokusert på å åpne seg mer ut mot resten av nettet.


Ifølge Microsoft selv skal nettleseren være både raskere og sikrere enn forgjengerne, men de har også gjort noen endringer på bruken.

Her kan klokken 17:00 selv laste ned og teste IE8.

Skaper liv i nettleseren
Det mest interessante Microsoft har gjort er å få på plass det de selv kaller "akseleratorer" i nettleseren. Disse akseleratorene er enkle funksjoner for at du kan utføre kjappe søk, foreta raske oppdateringer av de nettsamfunnene du er medlem av og raskt finne frem på nett. Om du for eksempel leser en interessant artikkel om Sonys siste maskiner kan du nå kjapt merke en liten bit av artikkelens tekst og høyreklikke. Du får da opp forskjellige valg hvor ett for eksempel er "Del på Facebook". Ved å velge denne deler du kjapt artikkelen med dine venner og bekjente på Facebook.


På samme måte kan du også merke produktnavnet på maskinene du leser om, du kan så velge å foreta et automatisk søk hos Finn.no for å se om noen kanskje har en slik brukt maskin til salgs. Meget effektivt, og du slipper å selv lete deg inn på Finn.no for å finne informasjonen. Fungerer gjør det også.

Klipp ut det du liker best
Av andre nyvinninger har Microsoft skapt det de kaller "webslices" for at du enklere skal kunne følge med på dine favorittsider. I praksis kan du da velge ut bolker med forskjellige nyheter. Disse legger du så blant dine favorittnettsteder. Du kan så kjapt se om det har skjedd noe spesielt på nyhetssiden siden sist du var innom uten å måtte åpne siden på nytt. Den kommer da opp i et eget vindu med de siste nyhetsoverskriftene.

Denne funksjonen avhenger av at dine favorittsider er designet for å interagere med IE8, og foreløpig er det ikke mange som har denne funksjonen på plass. Her i Norge er det så og si kun MSN.no og Microsofts samarbeidspartner TV2 som har fått inn dette på nettsiden altomfotball.no, men trolig blir det snakk om langt flere etterhvert. Dessverre er det foreløpig ikke mulig å dra en slik webslice inn på desktopen eller inn i andre tjenester om du ønsker en annerledes orientering.


Ikke minst har Microsoft forbedret sin integrerte søkefunksjon i den nye nettleseren. Lik Firefox og Opera kan du nå velge å søke innenfor spesifikke nettsider, og søkefunksjonen gir deg kontinuerlig forslag til hva du muligens leter etter. Dette er en funksjon som har manglet i Internet Explorer til nå. Microsoft har også mulighet for at du kan surfe uten at historikken lagres. Dette er populært kjent som "pornofilter", men kommer godt med når du skal besøke nettbanken din fra ukjent maskin. IE8 har også funksjon for at du kan scanne nettsider du besøker for ondsinnet programvare.

Satser på åpenhet
Alt i alt er det tydelig at Microsoft i større grad forsøker åpne sin nettleser mer opp for resten av nettet. Med nye søkefunksjoner og spesielt akseleratorer kan nok mange av de som til daglig benytter nettleser fra Microsoft få et nytt syn på nettet. Faren for at det blir svært mange linker lagt til på Facebook er utvilsomt også stor. Noen fiffige nye visuelle løsninger slik Safari 4 presenterte har Microsoft derimot ikke unnet seg, men de har lagt på noe farge på fanene slik at du enklere skal kunne skille dine forskjellige surfeseanser fra hverandre.


Internet Explorer 8 vil slippes ut i form av en automatisk oppdatering de nærmeste dagene. Men om du er utålmodig og vil bytte ut din gamle nettleser allerede nå, kan du fra og med klokken 17:00 laste ned det ferdige eksemplaret fra microsoft.com/ie8.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen