Test

Ida Maria - Fortress Round My Heart

Ida Maria vinner HydroStatoil-stipendet. Ida Maria avbryter intervjuer midtveis. Ida Maria snakker om nakenhet. Ida Maria drikker seg full. Overalt sparker hun hardt og skriker høyt, forfriskende dristig og (u)kontrollert kompromissløs - i alle fall etter norske forhold å dømme. Så har da også dette, samt et formidabelt rennomé som live-artist, sørget for at de fleste av oss ikke bare er på fornavn, men på dobbeltnavn med den unge kvinnelige artisten fra Nordland når "Fortress Round My Heart" nå har funnet veien ut til platebutikkene. Makter hun å overføre energien fra scenen til plate?

Lyden av lørdag

Ida Maria leker med forskjellige sjangre på hennes
Ida Maria leker med forskjellige sjangre på hennes "Fortress Round My Heart".

Ida Maria har søkt asyl i Stockholm i et par år nå, og har i løpet av sin tid på andre siden av grensen skaffet seg et solid band. Disse har hun ledsaget til strålende liveopptredener på både Alarmprisen, Øya og Bylarm, og de følger fortsatt lojalt med på lasset her. Riktignok har The Strokes har gjort alt Ida Marias utvalgte gjør for lenge siden, men det spiller ikke så stor rolle. For kan du tenke deg å digge dansbar punk i pop-drakt på en lettbent og livlig fest, så misliker du ikke Ida Maria. Trøkk og råskap er definitivt ingen mangelvare i Ida Marias tilfelle og det må uomtvistelig være en kraftanstrengelse å befinne seg i 23-åringens sko såvel på scenen som i studio.

Den svenskproduserte sounden på "Fortress Round My Heart" er "popig" og mangler litt trøkk. Dette sørger for at låtene er iørefallende, men også at den potensielle livefølelsen forsvinner underveis. På låtsiden er det visse berg-og-dale-banetakter: landeplagen Oh My God er ihjelspilt, men en førstesingel få artister matcher. Videre finner vi alt fra upåklagelige svingende Louie som kjører hastig i full fart mot sommeren, via småpene Keep me warm til den noe heseblesende Forgive Me. Er det en låt Ida Maria kunne spart seg for er det gi-meg-whiskey-posør-låta Queen of the world.

Best på radio og scenegulv?

Elskverdig eller anmasende? Ida Maria er en mangfoldig artist.
Elskverdig eller anmasende? Ida Maria er en mangfoldig artist.

Ida Maria har endel å gå på i plateformatet. "Fortress Round My Heart" er både røft og uforløst, og kan sammenlignes med lynrask rus med litt for kortvarig effekt. Dessuten havner selve plata, alt imageprat til side, litt høyt oppe på kopist-skalaen. Fremdeles er det mye tæl som kommer til overflaten, men personligheten bobler litt for sjelden opp fra vollgraven rundt Ida Marias svenske fort. Albumets største styrke og svakhet er på samme tid Ida Marias evne til å begeistre og terge med sin ungdommelige nihilisme og utadvendte tilnærmelser.

Jeg sitter med en snikende følelse av at denne musikken har en øvre aldersgrense på 25 år, men jeg klarer ikke helt å sette fingeren på hvorfor. Sannsynligvis har P3-lyden, innstillingen og tematikken på plata mye med saken å gjøre. Variasjon er vel og bra, men Ida Maria har kanskje ikke helt bestemt seg for hvilken artist hun vil være enda. Spiller hun boblende tenåringshormonell radio-rock, ettertenksom og vindskeiv indie, tøff punk eller sår soul-rock? Etter min mening oppstår det mest ærlige øyeblikket her først på sistesporet, den fattede See Me Through, som til gjengjeld redder et ekstrapoeng helt på egenhånd.

Konklusjon

Om dette albumet er vellykket kommer an på hvilke ører som hører. På den ene siden er "Fortress Round My Heart" kun en halvtime langt og presenteres ved hjelp av et irriterende lettbent lydbilde. På den annen side er Ida Maria herlig tøff i trynet og hit-faktoren rimelig høy. Alt i alt byr "Fortress Round My Heart" på endel løskrutt etterfulgt av akkurat nok hete til å sikre at gradestokken kryper godt over middels temperatur.

Ida Maria Fortress Round My Heart   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen