IBMs superdatamaskin kan nå lage mat
(Bilde: IBM/YouTube)

IBMs superdatamaskin kan nå lage mat

Watson er blitt kokk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den intelligente superdatamaskinen til IBM, Watson, er et stadig pågående prosjekt hvor målet er å utvikle en maskin som kan utføre mange av de samme oppgavene som mennesker, som for eksempel å delta i spørrekonkurranser.

Kreativitet er en av de menneskelige egenskapene som er aller vanskeligst å emulere, men som The Verge kan melde har IBM nå et nytt Watson-prosjekt på gang hvor det nettopp er maskinens kreative egenskaper som settes på prøve, med noe som uvanlig som mat i fokus.

Kreativ kokkekunst

I arbeidet med å utforske nye såkalte kognitive systemer har en gruppe forskere hos IBM nemlig i et par års tid jobbet med å forvandle Watson til en kunstig intelligent «kokk» som kan komme opp med egne, kreative oppskrifter på matretter.

Det hele fungerer ved at Watson gjennomgår flere titalls tusen oppskrifter og analyserer de ulike kombinasjonene av smakskomponenter, ingredienser, måten de ulike matrettene er satt sammen og en rekke andre faktorer.

På bakgrunn av denne informasjonen kan maskinen deretter på egen hånd finne nye og kreative måter å kombinere ingrediensene på til smakfulle, originale matretter. Systemet skal være i stand til å selv bedømme hva som regnes som en «overraskende» rett.

Kan hjelpe kokker

På denne måten kan den for eksempel assistere kokker som er gått tom for idéer. Foreløpig kommer maskinens «oppskrifter» kun i form av en liste med ingredienser, men ifølge IBM vil den etter hvert kunne gi mer spesifikke instrukser om fremgangmåten.

Under den nylige South by Southwest-messen i Texas ble det delt ut prøver av noen av Watsons matretter, basert på ulike forslag fra publikum som det var mulig å stemme på via Twitter. I videoen under kan du se hva Watson kom opp med når den ble bedt om å lage en kebab-rett, nemlig «vietnamesisk eple-kebab».

For mer informasjon om prosjektet kan du gå til IBMs forskningssider.

Nå inntar Watson også mobiltelefoner:
Teknologien kan gi smartere mobil-applikasjoner »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen