IBM utvikler chip som kan «tenke

Kunstig intelligens tar et stort steg fremover.

Datateknologien har riktignok blitt ganske avansert, men ennå er det langt igjen før den kan måle seg med den mest sofistikerte av alle datamaskiner: den menneskelige hjerne.

Revolusjonerende nyvinninger

Den krevende oppgaven med å lage fungerende kunstig intelligens har lenge engasjert ingeniører og forskere, og amerikanske IBM er blant dem som har satset aller tyngst på utviklingen av slik teknologi.

Nå ser det ut til at arbeidet har båret frukter. Selskapet presenterte nylig to eksperimentelle prototyper av det de kaller nevrosynaptiske databrikker, det vil si brikker som kan gjenskape prosessene som skjer i nervecellene og nerveforbindelse i hjernen.

Brikkene er designet etter samme prinsipp som menneskehjernen og skal være i stand til å emulere flere av hjernens funksjoner ved hjelp av avanserte algoritmer og et silikonbasert kretssystem.

Testing av brikkene viste blant annet at de er i stand til både mønstergjenkjennelse, assosiativ hukommelse og klassifisering.

Ifølge IBM vil datamaskiner med denne type brikker i fremtiden kunne utføre svært kompliserte oppgaver som å lære av egne erfaringer, finne sammenhenger og lage hypoteser på egen hånd.

Dette er et imidlertid et langsiktig mål, men IBMs nyskapende databrikker legger utvilsomt grunnlaget for en spennende fremtid innen kunstig intelligens.

(Kilde: New York Times, pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen